Viimeisimmät uutiset

Soukankulma selvitti säästömahdollisuutensa

Energiankulutusta vähentävät toimenpiteet ovat taloyhtiöissä ainoa konkreettinen keino, jolla voidaan säästää kustannuksissa. Niitä löytyy joka taloyhtiöstä. Ennen toimiin ryhtymistä on tiedettävä, missä ja miten voidaan säästää. Kulutuslukemia seuraamalla saadaan arvokasta tietoa siitä, mikä on oman taloyhtiön kulutus suhteessa vastaavan tyyppisiin taloyhtiöihin. Kulutuslukemien seuraaminen on tärkeää, ja ne kertovat paljon, mutta muhivasta säätöpotentiaalista vain osan totuudesta. Kokonaiskuva saadaan selvittämällä kaikki energian käyttöön liittyvät osa-alueet

As Oy Soukankulma selvitti taloyhtiön energiankulutuksen ja säästöpotentiaalin energiakatselmuksella. Kulutuslukemien valossa energian kulutus oli hyvällä tasolla. Tutkimalla tarkemmin sähkö-, lämmitys-, jäähdytys- ja ilmanvaihtojärjestelmät, kiinteistöautomaatio, yleisten tilojen sisäolosuhteet, huoneistojen lämpötilat, hiilidioksidi ja kosteus sekä vesi- ja viemäriverkostot taloyhtiöistä löytyi koko joukko helposti toteuttavia energiansäästötoimenpiteitä

Katselmuksessa havaittiin mm. yleisten tilojen lämpötilojen olevan kautta linjan turhan korkeita. Kylmäkellareiden lämpötila oli sopiva + 7 astetta, mutta käyttöaste vaikutti vähäiseltä. Saunan- ja pesutilojen lämmityksessä ja ilmanvaihdossa oli säästö- ja säästämisvaraa. Liian suurta hanojen virtaamaa pienentämällä voidaan laskea vedenkulutusta.

Huoneistojen välisissä lämpötiloissa oli vaihtelua, joka viittasi lämmitysverkoston ja ilmanvaihdon epätasapainoon ja säätötarpeeseen. Ilmanvaihdon osalta mitattiin myös paikoin liian korkeita hiilidioksidipitoisuuksia. Huoneistokatselmuksessa havaittiin asukkaiden tukkineen vedon vuoksi korvausilmaventtiileitä, joka osaltaan vaikutti riittämättömään ilmanvaihtoon ja energiaa kuluttavaan lisätuuletustarpeeseen. Vedon vähentämiseksi nykyiset korvausilmaventtiilit olisi mahdollista korvata ikkunoihin asenettavilla karmiventtiileillä, joiden kautta sisään tuleva ilma on lämpimämpää.

Helposti toteutettavien säätöjen lisäksi saatiin käsitys suurempia investointeja vaativista toimenpiteistä kustannusarvioineen ja takaisinmaksuaikoineen. Yksi niistä oli lämmöntalteenotto.

Kaikkien ehdotettujen toimenpiteiden avulla taloyhtiön olisi mahdollista puolittaa nykyinen energiankulutus ja säästää lähes 20 000 euroa vuodessa 7,2 vuoden takaisinmaksuajalla. Uusiutuvan energian hyödyntämisestä saatiin myös omat arviot, mutta ne vaativat tarkemmat kannattavuuslaskelmat.

Kartoituksen puuhanaisena toiminut hallituksen jäsen Tarja Teräväinen on tyytyväinen saatuun lopputulokseen. Raportti antoi konkreettisen käsityksen mahdollisista toimenpiteistä. Osa ehdotuksista siirrettiin suoraan viiden vuoden korjaustarvesuunnitelmaan seuraavalle yhtiökokoukselle esitettäväksi.
-Katselmuksessa kannattaa olla itse aktiivisesti mukana, niin voi heti paikan päällä kysyä tarvittavat lisäkysymykset. Myös hintahaitari voi olla melkoinen, ja omien tarpeiden selvittämiseen ja kilpailuttamiseen kannattaa uhrata aikaa, kertoo Tarja katselmuksen vaiheista. – Huojentavaa oli kuulla uusista leasing-tyyppisistä rahoitusmahdollisuuksista, jotka laskevat kynnystä energiaa säästäviin remontteihin, toteaa Tarja saamastaan positiivisesta lisätiedosta.

– Nyt hakusessa on taloyhtiön asukkaista energiaekspertti, joka voisi jatkossa tarkkailla energiansäästötoimenpiteitä, vinkkaa Tarja lopuksi!

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto