Viimeisimmät uutiset

Taloyhtiö vastaa rakenteista, eristeistä ja perus– järjestelmistä

Taloyhtiö vastaa kiinteistön julkisivusta, kiinteistön ja huoneistojen rakenteista, eristeiden ja perusjärjestelmien toimivuudesta ja kunnossapidosta, yleisten tilojen kunnosta sekä huoneiston sisäpuolisista perusjärjestelmän kiinteistä laitteista ja niiden osista. Vastuu koskee sellaisia rakenteita, eristeitä ja järjestelmiä, jotka taloyhtiö on rakennuttanut tai muuten ottanut vastuulleen.

Jos taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluva rakenne, eriste tai järjestelmän vika aiheuttaa vahinkoa osakkaan kunnossapitovastuulle kuuluville huoneiston sisäosille, on yhtiön silloin korjattava vahinko myös sisäosien osalta yhtiön perustasoon asti. Yhtiö ei vastaa osakkaan irtaimistolle aiheutuneista vahingoista eikä korjausten vuoksi muualla asumisesta aiheutuneista kustannuksista. Yhtiö voi olla vahingonkorvausvastuussa, jos se on toiminut huolimattomasti esimerkiksi laiminlyömällä rakennuksen kunnossapidon tai korjausten asianmukaisen hoidon.

Taloyhtiö voi teetättää kustannuksellaan myös osakkaan kunnossapitovastuulle kuuluvia kunnossapitotöitä, esimerkiksi vaihdattaa kaikkien osakkaiden ikkunat, tiivisteet, palovaroittimet tai raitisilmasuodattimet, jos jokaisen osakkaan saama hyöty on yhtä suuri. Tehdystä kunnossapitotyöstä huolimatta kunnossapitovastuu säilyy edelleen alkuperäisen vastuunjaon mukaisesti osakkaalla.

Taloyhtiö voi ottaa omalle vastuulleen osakkaan vastuulla olleen muutostyönä tehdyn asennuksen, jos taloyhtiö myöhemmin teettää vastaavan asennuksen kaikkiin huoneistoihin, esim. parvekelasitukset.

Taloyhtiö vastaa myös kiinteistön piha-alueesta, sen turvallisuudesta (hiekoitus, lumenpoisto), piharakenteista (roskiskatokset, aidat) ja valaisimista.

Yhtiön vastuulla

  • Julkisivu
  • Kiinteät rakenteet
  • Eristeet: ääni, lämpö ja vesi
  • Perusjärjestelmät: sähkö, vesi, lämmitys, kaasu, viemäri, ilmanvaihto, tietoliikenne, antenni
  • Yleiset tilat: porrashuoneet, hissi, sauna, pesuhuoneet, tuuletusparvekkeet, väestötilat, kerhohuone, pyykkitupa, kuivaushuone jne.
  • Piha-alue

Perustaso

Huoneiston perustaso määräytyy aina taloyhtiön toimenpiteiden perusteella, ei osakkaiden rakennusvaiheessa tai myöhemmin remontoimalla tehdyillä tasonparannuksilla. Perustaso voi olla huoneistojen rakennusvaiheen alkuperäinen taso tai myöhemmin peruskorjausten yhteydessä tai muuten toteuttamalla määräytyvä kunnossapidon taso.

Taloyhtiön teettämän peruskorjauksen yhteydessä, tai jos yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluva järjestelmä aiheuttaa vahinkoa huoneiston sisäosille, yhtiön vastuu on korjata huoneiston sisäosat ennalleen vain taloyhtiön perustasoon.

Jos osakkaan tekemät tasonparannukset aiheuttavat ylimääräisiä kustannuksia yhtiön vastuulle kuuluvien korjaustöiden tekemiseen, osakas maksaa siitä aiheutuneet kustannukset. Jos osakas haluaa korjauksen yhteydessä perustasosta poikkeavat materiaalit, kustannusten erotus jää osakkaan maksettavaksi.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto