Viimeisimmät uutiset

Trampoliini taloyhtiössä

Trampoliini on toivottu väline myös taloyhtiöiden pihoille. Se tarvitsee taloyhtiön luvan, ja kunnossapidosta sekä vastuista on sovittava aina etukäteen. Trampoliineja (EN 71) ei ole tarkoitettu julkiseen käyttöön, ja haasteena onkin turvallisen ja ohjeiden mukaisen käytön valvonta.

Trampoliinin sijoittaminen yhtiön yhteiselle piha-alueelle edellyttää aina yhtiön lupaa. Yhteisellä piha-alueella yhtiö vastaa leikkivälineiden turvallisuudesta ja kunnossapidosta. On hyvä huomioida, että useimmiten rivitalojen pikkupihatkin ovat juridisesti taloyhtiön aluetta, vaikkakin osakkaiden käytössä.

Lähtökohtaisesti kotikäyttöön tarkoitettuja trampoliineja (EN 71) ei ole tarkoitettu julkiseen käyttöön. Jos taloyhtiö päättää hankki pihallensa trampoliinin, tulisi pystyä varmistumaan, että trampoliinia käyttää vain yksi käyttäjä kerrallaan ja että käyttö on valvottua. Taloyhtiön alueella trampoliinia voi käyttää kuka tahansa, ja haasteena onkin turvallisen ja ohjeiden mukaisen käytön valvonta. Trampoliini kiinnostaa usein myös vähän varttuneimpia pomppijoita yön pikkutunteina, ja se tekee valvonnasta entistä haastavampaa. Käytöstä ei saisi myöskään aiheutua kohtuutonta häiriötä muille.

Jos taloyhtiö antaa osakkaalle luvan trampoliinin hankintaan taloyhtiön hallinnassa olevalle alueelle, vastuista ja kunnossapidosta kannattaa tehdä erillinen sopimus. Sopimuksessa on hyvä mainita myös korvausvelvollisuudesta mahdollisen vahingon sattuessa. Korvausvaatimukset esitetään taloyhtiölle, ja osakkaan tulee siinä tapauksessa korvata taloyhtiölle aiheutuneet kustannukset.

Mikäli pihat ovat yhtiöjärjestyksen mukaan osakkaan hallinnassa, on osakkaalla mahdollisuus trampoliinin hankintaan. Silloinkin on hyvä muistaa, että se, joka hankkii, vastaa myös ulkopuolisten pomppijoiden turvallisuudesta ja mahdollisista vahingoista. Vastuuvakuutusten kattavuus onkin hyvä tarkistaa ajan tasalle. Trampoliinin käytöstä ei saa aiheutua kohtuutonta häiriötä muille. Pomppimisajoissa onkin hyvä huomioida taloyhtiön järjestyssääntöjen mukaiset rauhallisuusajat.

Hyviä ja huonoja kokemuksia

Taloyhtiöllämme on sekä hyviä että huonoja kokemuksia trampoliinien osalta. On kohteita, joissa ongelmia ei ole syntynyt. Siihen monesti vaikuttaa taloyhtiön koko ja sijainti. Pienemmissä taloyhtiöissä kanssakäyminen naapureiden kanssa on vilkkaampaan, ja silloin myös trampoliinin käytön valvonta on helpompaa. Vähän syrjemmällä ulkopuolisten pomppijoiden määrä pysyy hallinnassa. On myös kohteita, joissa trampoliini on ollut, mutta se on yhteistuumin otettu pois käytöstä, koska käytön valvominen ja kunnossapidosta huolehtiminen on osoittautunut mahdottomaksi.

Tarkemmin turvallisuudesta esim. Tukesin sivuilta.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto