Viimeisimmät uutiset

Uusi pelastuslaki – nuohous tilattava itse

Vastuu nuohouksen tilaamisesta ja määräaikojen noudattamisesta siirtyivät pelastuslaitokselta kiinteistön omistajalle. Taloyhtiössä nuohousvelvoite määräytyy kunnossapitovastuun mukaan.

Uuden pelastuslain myötä vastuu nuohouksen tilaamisesta ja määräaikojen noudattamisesta siirtyivät pelastuslaitokselta kiinteistön omistajalle. Kiinteistönomistajalla on jatkossa myös vapaus valita, ketä nuohoajaa haluaa käyttää.

Nuohouksen määrävälit ja nuohousvelvoite kiinteistöillä pysyvät ennallaan.  Vakituisessa asuinkäytössä olevan rakennuksen tulisijat ja hormit on nuohottava vähintään vuoden välein ja vapaa-ajan asunnoissa vähintään kolmen vuoden välein. Myös nuohoustyön sisältö pysyy ennallaan.

NUOHOUSVELVOITE TALOYHTIÖSSÄ KUNNOSSAPITOVASTUUN MUKAAN

Taloyhtiössä hallitus/isännöitsijä huolehtivat taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvien hormien ja tulisijojen säännöllisen nuohouksen järjestämisestä. Jos huoneiston tulisija ja hormi ovat osakkaan muutostyönä asennuttamia tai rakennusvaiheessa erikseen tilaamia, on kunnossapitovastuukin tavallisesti osakkaalla. Osakkaan on tällöin oma-aloitteisesti huolehdittava nuohouksen tilaamisesta vuoden määrävälejä noudattaen. Kunnossapitovastuusta voi olla merkintä myös yhtiöjärjestyksessä.

Muuttuneen käytännön takia taloyhtiössä tulee entistä tärkeämmäksi huolehtia, että kaikissa huoneistoissa myös osakkaan asentamien tulisijojen nuohous hoidetaan kerran vuodessa. Kyse on koko taloyhtiön ja kaikkien huoneistojen ja asukkaiden paloturvallisuuden kannalta merkittävästä asiasta. Jos osakas ei kehotuksista huolimatta huolehdi velvollisuudestaan, voi taloyhtiö teetättää nuohouksen hänen puolestaan osakkaan kustannuksella.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta. *) =pakollinen tieto