Viimeisimmät uutiset

Vastikkeenmaksuvelvollisuus

Osakkaan velvollisuus on maksaa taloyhtiölle yhtiövastiketta. Sillä maksetaan kaikki taloyhtiön kulut. Yhtiövastike koostuu hoitovastikkeesta, pääoma/korjausvastikkeesta, kulutusperusteisista vastikkeista ja erilaisista käyttökorvauksista. Vastikkeiden määräytymisperusteesta määrää yhtiöjärjestys ja niiden suuruudesta päätetään yhtiökokouksessa.

Vastikkeenmaksuvelvollisuus liittyy omistamiseen, ei asumiseen. Lisäksi on hyvä huomioida, että vastikemaksut eivät ole kuluttajasuojalain alaisia maksuja – maksuvelvoite ei perustu laskuun, vaan osakkaan velvollisuuteen, esim. postissa kadonnut vastikemaksulomake ei poista maksuvelvoitetta. Vastikkeenmaksuvelvollisuus päättyy vasta, kun uusi omistaja on rekisteröinyt osakesaantonsa.

Kun harkitset osakkeen ostamista, selvitä isännöitsijäntodistuksesta, mitä kaikkia vastikemaksuvelvoitteita yhtiössä on. Erilaiset erityisvastikkeet, laajakaistamaksu tai korjausvastikkeet, tulevat monesti yllätyksenä. Yllätyksiä tuottavat välillä myös vesimaksut ja vesitasauslaskut. Vesimaksu on kulutusperusteisista vastikkeista yleisin, ja sitä voidaan yhtiöjärjestyksen perusteella periä esim. henkilöluvun tai mittareihin perustuvan kulutuksen mukaan.

Henkilömäärän mukaisissa vesimaksuissa maksuperuste kannattaa pitää aina ajan tasalla. Jos esim. kaikkia huoneistossa kirjoilla olevia ei ole ilmoitettu, voidaan vesimaksuja laskuttaa myös taannehtivasti jopa kolme vuotta. Myös perheenlisäyksestä ilmoitetaan isännöitsijälle, kaikkein pienimmätkin kuluttavat vettä.

Mittareihin perustuvassa vesilaskutuksessa tulee selvittää, kenen vastuulla mittareiden luenta on ja minne tieto lukemasta toimitetaan, jos mittarit luetaan itse. Lisäksi on hyvä huomioida, että mittarinlukijoiden pääsyä mittareille ei saa estää esim. turvalukolla.

Vastikkeet tulee maksaa eräpäivään mennessä, niin välttyy turhilta maksumuistutus-, korko- ja perintäkuluilta, jotka tulevat aina osakkaan maksettavaksi. Maksamattomien vastikkeiden osalta ryhdytään välittömästi toimenpiteisiin. Vastiketta maksaessaan on myös tärkeää huolehtia, että viitenumero on oikein, jotta maksu kohdistuu oikeaan huoneistoon.

Jokaisen osakkaan kannattaa varautua ylimääräisen yhtiövastikkeen perimiseen. Jos taloyhtiön rahat uhkaavat loppua, taloyhtiöllä on yhtiökokouksen päätöksellä mahdollisuus kerätä yhden tai useamman kuukauden ylimääräinen yhtiövastike. Tarve tähän voi tulla hyvinkin yllättäen esim. vahingon sattuessa, ja siitä syystä ylimääräisen vastikkeen perimisestä harvemmin pystytään ilmoittamaa hyvissä ajoin ennakkoon.

Vastikkeet voi maksaa halutessaan sähköisesti joko E-laskuna tai suoramaksuna. E-lasku tilataan omasta verkkopankista. Jos ei käytä verkkopankkia, vaihtoehtona on suoramaksu, jonka tekeminen vaatii pankissa käyntiä vastikemaksulomakkeen kanssa. Taloyhtiö ei voi tehdä sopimuksia osakkaan puolesta. E-laskun tilaamiseen saa tarvittaessa ohjeita omasta pankistaan, jokaisen nettipankin asetukset ovat erilaisia.

Taloyhtiöllä ei useimmiten ole vastikkeiden ohella muita tuloja, ja siksi onkin ensiarvoisen tärkeätä, että jokainen osakas hoitaa oman velvollisuutensa ajallaan. Asunto-osakeyhtiölaki määrittelee taloyhtiölle yksiselitteiset ja järeät keinot maksamattomien vastikkeiden perintään. Taloyhtiöllä on jo kolmen kuukauden maksamattomien vastikkeiden perusteella oikeus ryhtyä huoneiston hallintaanottoprosessiin.

Muista tulo– ja lähtöilmoitus!

Muuttaessaan osakkaan ja asukkaan tulee tehdä muuttoilmoitus myös isännöintitoimistoon, joka ylläpitää asukaslistaa. Digi- ja väestötietovirastolle/postiin tehty muuttoilmoitus ei välity isännöintitoimistolle. Osakkeenomistajan velvollisuutena on huolehtia, että taloyhtiöllä on myös vuokralaisista oikeat tiedot mm. vesimaksuperusteita varten. Lähtiessään on tärkeää muistaa perua mahdolliset autopaikat ja saunavuorot, ettei käyttökorvauksien perintä jatku turhaan. Tee ilmoitukset kätevästi Ilmoita/Tilaa -valikon nettilomakkeilla.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta. *) =pakollinen tieto