Viimeisimmät uutiset

Yhtiövastikeella maksetaan kaikki kulut

Taloyhtiön pääasiallinen ja useimmiten ainoa tulonlähde on osakkailta perittävä yhtiövastike. Sillä maksetaan kaikki taloyhtiön kulut. Yhtiövastike koostuu hoitovastikkeesta, pääoma/ korjausvastikkeesta, kulutusperusteisista vastikkeista ja erilaisista käyttökorvauksista. Vastikkeiden määräytymisperusteesta määrää yhtiöjärjestys ja niiden suuruudesta päätetään yhtiökokouksessa. Taloyhtiöllä voi olla myös vuokratuloja, mikäli taloyhtiön hallinnassa on liike- tai asuinhuoneistoja.

HOITOVASTIKE

Hoitovastikkeella maksetaan kaikki taloyhtiön päivittäiseen ylläpitoon ja huoltoon liittyvät hoitomenot:

  • lämmitys
  • vesi ja jätevesi
  • kiinteistösähkö
  • huolto ja siivous
  • vakuutukset ja verot
  • hallinnolliset kulut, kuten isännöinti, pankkikulut, asianajajakulut
  • jätehuolto
  • ulkoalueiden hoito
  • vuokrat ja palkat
  • korjaukset

PÄÄOMAVASTIKE

Pääomavastikkeella lyhennetään taloyhtiön lainaa ja katetaan lainan korkokulut. Laina voi liittyä kiinteistön ja rakennuksen hankinnasta, rakentamisesta, peruskorjauksesta tai uudistuksista aiheutuviin pitkävaikutteisiin menoihin. Tavallisimpia peruskorjauksia ovat putki- ja julkisivuremontit.

KORJAUSVASTIKE

Korjausvastikkeella kerätään jo etukäteen varoja tulevaa korjaushanketta varten. Korjausvastike mahdollistaa kulujen jaksottamisen pidemmälle aikavälille ja pienentää kertasuorituksia pitäen vastikkeet kohtuullisina.

KULUTUSPERUSTEISET VASTIKKEET

Kulutusperusteisista vastikkeista yleisin on yhtiöjärjestykseen perustuva vesimaksu. Sitä voidaan kerätä esim. henkilöluvun tai kulutuksen mukaan. Määräytymisperuste selviää yhtiöjärjestyksestä. Vastikkeen suuruudesta voi päättää hallitus, jos yhtiöjärjestys näin määrää. Erillistä vesimaksua ei aina välttämättä peritä olleenkaan.

ERITYISVASTIKKEET

Erityisvastikkeella tarkoitetaan yhtiön normaalista vastikeperusteesta poikkeavalla tavalla perittyjä vastikkeita. Tällainen on esimerkiksi taloyhtiön laajakaistavastike.

KÄYTTÖKORVAUKSET

Käyttökorvauksia peritään käytön mukaan esimerkiksi autopaikoista, pesutuvan käytöstä tai saunavuoroista. Maksut perustuvat käyttäjän ostamaan palveluun, eikä niistä ole yleensä määräyksiä yhtiöjärjestyksessä.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto