Kuinka päästä isännöitsijäksi?
Oletko harkinnut uraa isännöitsijänä? Bralevalla olemme isännöineet useita eri kokoisia taloyhtiöitä jo yli 5o vuoden ajan. Meillä työskentelee 24 isännöitsijää.
Isännöitsijöille on aina kysyntää, sillä suurin osa taloyhtiöiden hallituksista valitsee tuekseen isännöitsijän. Alasta kiinnostunut voikin suhtautua luottavaisin mielin työllistymismahdollisuuksiin. Ihmisläheinen, ja sopivasti haastava työnkuva tekee päivistä monipuolisisia.
Asunto-osakeyhtiölaissa ei ole asetettu erikseen vaatimuksia sille kuinka isännöitsijäksi pääsee. Koulutus tai kokemus ei siis ole ratkaiseva tekijä. Isännöitsijäksi pääsee siis täysi-ikäinen, oikeustoimikelpoinen Euroopan talousalueella asuva henkilö, joka ei ole konkurssissa tai liiketoimintakiellossa.
Millaisia taitoja isännöitsijältä vaaditaan?
Isännöitsijän, hallituksen jäsenten, osakkaiden, asukkaiden ja kiinteistöhuollon yhteistyön on oltava jouhevaa, jotta asuminen ja taloyhtiön asioiden hallinta on mahdollisimman sujuvaa. Isännöitsijän rooli yhteistyön onnistumisessa onkin merkittävä, sillä hän on työssään tekemisissä useiden eri ihmisten kanssa. Isännöitsijältä vaaditaankin hyviä ihmissuhde- ja vuorovaikutustaitoja sekä kykyä
Isännöitsijän merkitys myös kiinteistöomaisuuden hallinnassa on merkittävä. Isännöitsijä nimittäin huolehtii kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta, hoitaa yhtiön muuta päivittäistä hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti ja huolehtii esimerkiksi yhtiön kirjanpidosta ja tilinpäätöksestä. Isännöitsijältä vaaditaankin lainsäädännön ja taloushallinnon tuntemusta.
Isännöitsijäksi kouluttautuminen
Isännöitsijöiden koulutustausta on tyypillisesti hallinnollinen, kaupallinen tai tekninen. Alalle ei siis ole yhtä ainoaa polkua.
Isännöitsijän ammatti voi usein houkutella myös alanvaihtajia, jolloin pohjalle halutaan käydä isännöinnin ammattitutkinto, joka antaa työssä edellytetyn ammattiymmärryksen. Ammattitutkinnossa voidaan erikoistua joko asunto-osakeyhtiöiden, vuokratalojen tai toimitilojen isännöintiin. Parhaiten isännöitsijän työn kuitenkin oppii tekemällä. Siksi opinnoissa painotetaan vahvasti käytännön tekemistä työharjoittelun kautta.
Myös jo alalla pidempään toimineille on mahdollisuuksia jatkokouluttautua. Yksi vaihtoehto on suorittaa isännöinnin erikoisammattitutkinto, jonne voi hakea aiemmin isännöinnin ammattitutkinnon suorittanut henkilö. Erikoisammattitutkinto kehittää isännöintikohteiden johtamiseen ja kehittämiseen liittyviä taitoja.
Ammattitutkinnon suorittaneella ja vähintään kolme vuotta isännöitsijänä toimineelle on myös tarjolla mahdollisuus hakea Auktorisoitu isännöitsijä -pätevyyttä. Pätevyyttä haetaan osallistumalla Isännöinnin Auktorisointi ISA ry:n järjestämään tenttiin, jonka läpäiseminen on pätevyyden edellytys.
Tutustu myös Bralevalla vuodesta 2018 toimineen isännöitsijän Ahti Pippurin tarinaan. Hän on toiminut isännöitsijänä yhteensä jo viidellä vuosikymmenellä. Pääset lukemaan Ahti Pippurin urasta tästä.
Tilaa uutiskirjeemme!
Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.
*) =pakollinen tieto