Viimeisimmät uutiset

Näin isännöinnin hinta muodostuu

Isännöinti ja isännöinnin hinta nousevat säännöllisesti puheenaiheeksi hallitusten kokoontuessa keskustelemaan taloyhtiön hoidosta. Asunto-osakeyhtiölain mukaan isännöitsijä ei ole taloyhtiöille pakollinen, mutta useimmat taloyhtiöt käyttävät isännöitsijää varmistaakseen, että taloyhtiön asiat hoidetaan hyvin ja lain vaatimalla tavalla.

Isännöinnin hinta koostuu kuukausiveloituksesta, johon sisältyvät tehtävät on neuvoteltu taloyhtiön ja isännöintitoimiston välisessä sopimuksessa ja kirjattu tehtäväluetteloon. Erillisveloitettavat tehtävät löytyvät isännöintitoimiston palveluhinnastosta. Nämä yhdessä muodotavat isännöinnin hinnan.

Kun isännöinnin hinta syystä tai toisesta puhuttaa, on tärkeää ymmärtää mikä kaikki asiat hintaan vaikuttavat. Hinnan muodostumisen ymmärtäminen auttaa taloyhtiöiden hallituksia tekemään parempia päätöksiä isännöitsijän hinta-laatusuhteen arvioinnissa sekä helpottaa mahdollista isännöinnin kilpailutusta.

Isännöinnin hintaan vaikuttavat useat eri tekijät 

Perinteisesti isännöitsijä hoitaa taloyhtiön juoksevia hallinnollisia tehtäviä, kuten esimerkiksi vastikemaksujen valvontaa, laskujen maksua ja tiedottamista, sekä pitää huolta, että asunto-osakeyhtiölaissa määritellyt velvoitteet hoidetaan.

Hallinnollisen isännöinnin lisäksi taloyhtiö voi ostaa myös teknistä isännöintiä. Teknistä isännöitsijää tarvitaan, kun kiinteistössä ilmenee teknisiä ongelmia tai korjaustarpeita. Tällaisissa tilanteissa tekninen isännöitsijä joko konsultoi tai hoitaa koko korjaushankkeen hallinnoinnin.

Teknisen isännöinnin hinta on aina projektikohtainen ja riippuu täysin projektin laajuudesta. Hallinnollinen isännöinti puolestaan on jatkuvaa työtä. Sen kokonaishinta koostuu yleensä kiinteästä kuukausihinnasta sekä erillisveloituksista, joita ovat esimerkiksi erilaisten dokumenttien koostaminen ja toimittaminen taloyhtiön jäsenille aina tarpeen vaatiessa tai vaikkapa tulosteiden materiaalikustannukset.

Kiinteistöliiton tuoreimman, vuonna 2020, toteutetun tutkimuksen mukaan isännöinnin kiinteän kuukausiveloituksen keskihinta on 0,30 euroa per huoneistoneliömetri (htm2). Alimmillaan hinta on 0,23 € / htm2 ja korkeimmillaan 0,36€ / htm2. Tiedot perustuvat 357 ammatti-isännöitsijältä saatuihin tietoihin.

Tarkastellaan seuraavaksi mitkä kaikki seikat vaikuttavat hinnan muodostumiseen.

Taloyhtiön koko

Ensimmäinen isännöinnin hintaa vaikuttavista tekijöistä on taloyhtiön koko. Pienessä taloyhtiöissä isännöitsijän vastuu jää ajallisesti pienemmäksi kuin suuressa. Esimerkiksi vastikevalvonta ja tiedottaminen vievät enemmän aikaa, kun taloyhtiöön kuuluu runsas määrä asunto-osakkeita.

Lisäksi taloyhtiön tarvitsemien isännöinnin piiriin kuuluvien palveluiden tarve monipuolistuu suuremmissa taloyhtiöissä. Jos taloyhtiössä on vain muutama huoneisto, kohdistuu kuukausiveloitus vain muutamalle osakkeenomistajalle, jolloin kuukausiveloitus voi isännöinnissä kohota korkeaksi osakkaan näkökulmasta. Pieniä taloyhtiöitä koskevat samat määräykset kuin isompiakin eli tietyt lakisäätäiset asiat täytyy vain hoitaa.

Pienissä taloyhtiöissä tehdään usein myös osa töistä talkoilla. Esimerkiksi kirjanpidon voi hoitaa joku osakkaista. Bralevan isännöintipalveluvalikoimasta löytyy esimerkiksi AikaTarkka- ja PikkuTarkka-palvelut, jotka sopivat hyvin pienemmille taloyhtiöille.

AikaTarkassa maksetaan ajasta, joka isännöintitiimillä menee taloyhtiön asioiden hoitamiseen (sopii taloyhtiöille, joilla ei ole paljon kokouksia). Isännöinnin vähimmäistehtävät kuuluvat kuukausihintaan.

PikkuTarkka-palvelu on suoraan räätälöity pienille taloyhtiöille. Sen tehtäväluettelo on sisällöltään Tarkka-palvelua suppeampi.

Taloyhtiön tyyppi

Pääsääntöisesti taloyhtiön tyypillä ei ole suurta merkitystä isännöintipalvelun hinnan muodostukseen. Mitä useampi ja mahdollisesti eri tyyppinen ja eri aikakauden rakennus kuuluu taloyhtiöön, voi se vaikuttaa hintaan.

Bralevan isännöintipalveluista löydät sopivan vaihtoehdon myös pienemmille taloyhtiöille, kuten pari- ja rivitaloille. Olemme räätälöineet palvelun sisällön sopimaan paremmin juuri sinun taloyhtiöllesi sopivaksi.

Kerrostaloille ja muille yli 20 huoneistoa isommille yhtiöille sopii usein Bralevan Tarkka-isännöintipalvelu, joka on niin sanottua perinteistä isännöintiä.

Taloyhtiön ikä ja korjaustarpeet

Taloyhtiön iällä on suora vaikutus isännöinnin hintaan. Vanhoissa taloyhtiöissä korjaustarpeita ilmenee huomattavasti uusia taloyhtiöitä useammin, minkä vuoksi kiinteä veloitus voi olla hieman korkeampi kuin täysin uudella taloyhtiöllä.

Jos taloyhtiö on iäkäs ja korjauksia on laiminlyöty, saattaa edessä olla isot korjaushankkeet. Kun hallinnollinen isännöitsijä ja tekninen isännöitsijä ovat mukana taloyhtiön korjaushankkeissa, näkyy se kohonneina isännöintikuluina, sillä korjaushanke työllistää isännöintitoimistoa.

Taloyhtiön sijainti

Usein on järkevää hankkia naapuritaloyhtiöiden kanssa isännöinti samasta isännöintitoimistosta. Tällöin varsinkin samanikäisten talojen korjaushankkeet voidaan toteuttaa helpommin yhdessä.

Mikäli taloyhtiö sijaitsee kaukana muista isännöintikohteista, saattavat matkakulut nostaa isännöinnin hintaa. Nykyään tosin monet asiat voidaan hoitaa hyvin myös etäkokouksilla.

Mikä olisi isännöinnin hinta minun taloyhtiölleni? 

Isännöitsijä on taloyhtiösi tärkein kumppani. Sinun taloyhtiöllesi sopivan isännöitsijän valintaan kannattaa siis panostaa ja usein sopivin löytyy vertailemalla huolellisesti eri toimijoita.

Bralevalta saat taloyhtiösi kumppaniksi isännöitsijätiimin, jolloin et ole vain yhden ihmisen varassa. Meille tärkeintä on varmistaa, että taloyhtiöiden arki sujuu mutkattomasti. Nimemme Braleva tarkoittaakin hyvää asumista. Tämän vuoksi kauttamme löytyy myös tekninen isännöitsijä sekä muita ammattilaisia erilaisiin taloyhtiön tarpeisiin saman katon alta.

Räätälöimme isännöintipaketin hinnan ja laajuuden aina taloyhtiön tarpeeseen pohjautuen. Tutustu tarkemmin kattavaan isännöintipalveluumme.

Jos isännöinnin kilpailuttaminen on sinulle ajankohtaista, pyydä hintatarjous isännöinnistä helposti alta.

Tarjouspyyntö

 • Pudota tiedostot tähän tai
  Max. tiedoston koko: 1 GB.
  • Löydät tietoa Bralevan henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteistamme.

  Tilaa uutiskirjeemme!

  Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

  *) =pakollinen tieto