Viimeisimmät uutiset

Kiinteistöhuollon hinta – näin se muodostuu

Aikanaan kiinteistöhuolto saatettiin hoitaa asukkaiden kesken talkoovoimin tai taloyhtiössä asui talkkari, joka vastasi huoltotoimenpiteistä. Nykyään suurin osa taloyhtiöistä päättää kuitenkin panostaa asumisen viihtyvyyteen ulkoistamalla kiinteistöhuollon.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan kiinteistöhuoltoa ei välttämättä tarvitse hankkia kiinteistöhuoltoyhtiöltä, mutta asiasta on kuitenkin huolehdittava. Laki määritteleekin, että kunnossapitovastuu jakautuu osakkeenomistajien kesken. Jakautumista voidaan täsmentää vielä taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä.

Mikäli kiinteistöhuolto päätetään hoitaa talkoovoimin, säästää taloyhtiö luonnollisesti rahaa. Kiinteistöhuollon alle kuuluu kuitenkin monia työtehtäviä, kuten lumen auraus, ovenavauspalvelu avaimen unohtuessa lukkojen taakse ja yhteisten tilojen siivous. Kaikki tämä voi olla liian suuri kuorma asukkaiden kannettavaksi ja aiheuttaa jopa säröjä naapurisopuun.

Kiinteistöhuollon hinta nousee puheenaiheeksi, kun kiinteistöhuolto päätetään ulkoistaa ja huoltoyhtiöt kilpailuttaa. Tarjoukset kannattaa pyytää useammalta alueella toimivalta huoltoyhtiöltä, jotta paras palveluntarjoaja löytyy.

Tämän artikkelin luettuasi ymmärrät, miten kiinteistöhuollon hinta määräytyy ja mitkä tekijät hintaan vaikuttavat. Kiinteistöhuoltoa hankkiessa tarjousten vertaileminen on helpompaa, kun taloyhtiön hallituksen jäsenillä ja isännöitsijällä on tarvittavat tiedot hinnoitteluperusteista.

Kiinteistöhuollon hinnan määräytyminen

Kiinteistöhuollon hintaan vaikuttaa kolme eri tekijää, jotka ovat

 1. kiinteistöhuoltosopimuksen sisältö
 2. kiinteistön koko
 3. kiinteistön ikä

Keskimäärin kiinteistöhuollon hinta asettuu 50–3000 € euroon kuukaudessa eli hintahaitari on todella suuri.

Kiinteistöhuoltosopimuksen sisältö

Kiinteistöhuolto voidaan hinnoitella joko kiinteänä kuukausihintana tai tarveperusteisena hinnoitteluna. Suurin osa kiinteistöhuollon sopimuksista tehdään kuitenkin kiinteähintaisena. Tämä tarkoittaa sitä, että sopimussisältö ja siihen kuuluvat korjaus- ja huoltotoimenpiteet määritellään kiinteään kuukausihintaan kuuluviksi. Esimerkiksi tukkeutuneen viemärin avaaminen on usein osa huoltosopimusta eikä siitä laskuteta erikseen.

Kiinteän hinnoittelun paras puoli on se, että summa on helppo budjetoida. Näin taloyhtiön talouden seurannasta tulee helpommin ennakoitavaa eikä yllättäviä kuluja pääse syntymään yhtä helposti kuin täysin muuttuvassa hinnoittelussa.

Kiinteistöhuoltosopimuksen sisältö voidaan neuvotella tapauskohtaisesti. Huoltoyhtiöiden asiantuntijat kertovat mielellään, mitä kiinteähintaisiin kiinteistöhuoltosopimuksiin tyypillisesti sisällytetään. Tyhjästä ei siis tarvitse lähteä liikkeelle. Kaikki sopimuksen ulkopuoliset työtehtävät hinnoitellaan ja laskutetaan erikseen.

Kiinteistön koko

Hintaan vaikuttaa myös se, onko kyseessä pieni rivitalo vai suuri, useammasta kerrostalosta koostuva taloyhtiö. Esimerkinomaisesti voidaan todeta, että kerrostalon ja sen piha-alueiden huolto voi maksaa jopa 1500 €, kun taas rivitalon huoltosopimus jää 500 euroon.

Kokoon vaikuttaa myös se, halutaanko ulkoistaa vain rakennustekniikan huoltoon liittyvät toimenpiteet vai myös ulkoalueiden huolto, kuten nurmikon leikkaus ja lumen auraus.

Kiinteistön ikä

Iäkkäissä taloyhtiöissä talorakenteet tarvitsevat huoltoa useammin kuin uusissa taloyhtiöissä. Rakenteita voidaan myös joutua täysin uusimaan niiden tullessa käyttöikänsä päähän. Tämän vuoksi iäkkäämpien taloyhtiöiden kiinteistöhuollon kulut ovat yleensä suuremmat kuin uusilla taloyhtiöillä.

Sen sijaan uudemmissa kiinteistöissä on usein käytössä edistynyttä, automatisoitua rakennustekniikkaa. Tekniset ratkaisut saattavat vaatia huoltoyhtiöltä erityistä ammattitaitoa ja osaamista.

Sopimuksen ulkopuoliset huoltopalvelut vaikuttavat kiinteistöhuollon hintaan

Toisinaan kiinteistöhuollon palveluita täytyy hankkia sopimuksen ulkopuolelta. Tällä on vaikutusta kiinteistöhuollon vuosittaiseen kokonaishintaan. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset remonttitarpeet ja rikkoontuneen oven korjaus. Sopimuksen ulkopuoliset huoltotarpeet hinnoitellaan aina huoltotoimenpiteen vaikeusasteen ja työhön kuluvan ajan mukaan.

Asukas säästää kiinteistöhuollon hinnassa hyödyntämällä kotitalousvähennyksen

Usein kiinteistöhuoltoyhtiöt tarjoavat myös palveluita, joita taloyhtiön kiinteistöissä olevat asukkaat voivat ostaa itse. Tällaisia palveluita voivat olla esimerkiksi siivous- tai remonttipalvelut.

Suomen verohallinnon mukaan kiinteistöhuoltopalvelut ovat kotitaloustyötä, joka oikeuttaa kotitalousvähennykseen. Vuonna 2023 kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 3500 € per henkilö vuodessa. Omavastuun osuus on 100 €. Kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvan työn osuudesta voi vähentää jopa 60 %.

Hinta ei ole ainoa kriteeri kiinteistöhuoltoyritystä valittaessa

Hintaa ei kannata valita ainoaksi ratkaisevaksi tekijäksi, kun kiinteistöhuoltoa kilpailutetaan. Luotettava ja sujuva yhteistyö taloyhtiön ja huoltoyhtiö on todella tärkeää, ja siksi huomiota tulee kiinnittää myös laatuun. Edullisin ei ole aina paras.

Varmista siis, että kiinteistöhuoltoyhtiöllä on kokemusta ja palveluksessaan alan ammattilaisia. Luottamus ja aikatauluissa pysyminen on sujuvan yhteistyön edellytys. Kouluttautuneella ja osaavalla kiinteistönhoitajalla on vahva ymmärrys rakennusten teknisistä järjestelmistä ja hän osaa tehdä huolto- ja korjaustoimenpiteitä sekä mittauksia oikeaoppisesti.

Huoltoyhtiön palveluiden tarve ei myöskään aina katso kellonaikaa. Joskus avain saattaa unohtua sisään asuntoon lukkojen taakse keskellä yötä tai rikkoontuva wc-pönttö tai muu vesikaluste aiheuttaa yllättävän vuodon ja vesivahingon virka-ajan ulkopuolella.

Mikä olisi kiinteistöhuollon hinta minun taloyhtiölleni? 

Luotettava kiinteistöhuolto on yksi taloyhtiön tärkeimmistä yhteistyökumppaneista. Hinta-laatusuhteeltaan sopivan kiinteistöhuoltoyhtiön löytämiseen ja valitaan kannattaa satsata. Oikea toimija löytyy, kun kysyt tarjoukset useammalta yhtiöltä ja vertailet huolellisesti.

Bralevalta saat luotettavaa ja ammattitaitoista kiinteistöhuoltoa Espoon ja Kirkkonummen alueilla yli 50 vuoden kokemuksella. Meille tärkeintä on olla taloyhtiöiden arjen ja asumisen sujuvuuden tukena. Braleva-nimemme merkitseekin hyvää asumista. Meiltä saat sekä perinteisen kiinteistöhuollon, ulkoalueiden huollon sekä viherpalvelut ja myös siivouspalvelut – kaiken saman katon alta.

Olemme taloyhtiöiden omistama kiinteistöpalveluyritys, joten ymmärrämme taloyhtiöiden tarpeet ja tarjoamme palvelumme kilpailukykyiseen hintaan. Räätälöimme kiinteistöhuollon palvelukokonaisuuden ja -hinnan aina taloyhtiön tarpeiden mukaan tarpeen, taloyhtiön koon ja iän huomioiden. Tutustu tarkemmin kattavaan kiinteistöhuoltopalveluumme.

Lisätietoa kiinteistöhuollosta löydät myös näistä artikkeleistamme:

Jos kiinteistöhuollon kilpailuttaminen on ajankohtaista, pyydä hintatarjous kiinteistöhuollosta helposti tästä alta.

Tarjouspyyntölomake

 • Pudota tiedostot tähän tai
  Max. tiedoston koko: 1 GB.
  • Me Bralevassa arvostamme yksityisyyttäsi ja kiinnitämme erityistä huomiota henkilötietojen suojaukseen. Noudatamme myös hyvää tietojenkäsittelytapaa. Tarjoamme isännöinti-, kiinteistöhuolto-, siivous-, remontti- ja viherpalveluita taloyhtiöiden käyttöön ja huolehdimme taloyhtiöasiakkaidemme asukkaiden huoltopyynnöistä. Pääsääntöisesti lomakkeella kerättyjen ja palvelussa ylläpidettävien asukkaiden henkilötietojen osalta taloyhtiö toimii ko. rekisterin rekisterinpitäjänä. Braleva Kiinteistöpalvelut Oy käsittelee taloyhtiön rekisteriin kuuluvia henkilötietoja palveluiden tarjoamiseksi taloyhtiön lukuun. Braleva toimii henkilötietojen rekisterinpitäjänä tilaaja-asiakkaana (kuten taloyhtiöt) toimivien tahojen päättäjien ja yhteyshenkilöiden yhteystietojen osalta ja silloin, kun asiakassuhde syntyy Bralevan ja asukkaan välille suoraan esim. ovenavauspalveluun liittyen. Lisätietoja Bralevan henkilötietojen käsittelystä saat tietosuojaselosteestamme.

  Tilaa uutiskirjeemme!

  Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

  *) =pakollinen tieto