Viimeisimmät uutiset

Ajankohtaista koronarajoituksista ja -suosituksista taloyhtiöille

Koronavirustapausten määrän noustessa on jälleen otettu käyttöön eräitä koronarajoituksia ja -suosituksia. Kiinteistöliitto Uusimaa tiivisti taloyhtiöiden näkökulmasta tärkeimmät muistettavat asiat yhtiökokouksen järjestämiseen liittyen koronavirusepidemian aikana:

  1. Kokoontumisrajoitukset eivät koske yhtiökokouksia. Mahdolliset voimassa olevat kokoontumisrajoitukset eivät koske sääntömääräisiä tai lakimääräisiä kokouksia, kuten taloyhtiöiden yhtiökokouksia.
  1. Taloyhtiö ei voi edellyttää osakkailta koronapassia yhtiökokouksessa. Koronapassin esittämistä ei voida edellyttää paikoissa, joiden katsotaan olevan lakisääteisten oikeuksien kannalta välttämättömiä ja olennaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että taloyhtiön ei tulisi järjestää yhtiökokousta tilassa, johon paikalle pääsemiseksi edellytetään koronapassia (esim. ravintola).
  1. Taloyhtiö ei voi edellyttää yhtiökokoukseen osallistuvilta kasvomaskia. Taloyhtiö voi suositella maskin käyttöä kaikille yhtiökokoukseen osallistuville. Jos kuitenkin joku osallistujista ei pysty tai halua käyttää maskia, ei osallistujalta voida evätä osallistumisoikeutta kokoukseen tällä perusteella.
  1. Taloyhtiön on huolehdittava kokouksen järjestämisestä terveysturvallisesti. Tartuntatautilain mukaan taloyhtiön on yhtiökokousta järjestettäessä huolehdittava, että osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen, osallistujien paikat on sijoitettu riittävän etäälle toisistaan ja osallistujille annetaan tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet. Lisäksi tilojen ja pintojen puhdistamista on tehostettava.
  1. Yhtiökokousta ei voida pitää täysin etäkokouksena. Yhtiökokousta ei voida järjestää kokonaisuudessaan etäkokouksena, vaan aina on järjestettävä myös fyysinen kokouspaikka. Poikkeuksen muodostavat tilanteet, joissa kaikki osakkaat ovat yksimielisiä siitä, että tietystä asiasta päätetään kokousta pitämättä sekä yksimielisiä myös varsinaisesta päätösasiasta.

Lisätietoa ja vastauksia muihin usein kysyttyihin kysymyksiin sekä tietoa etäkokousten järjestämiseen löydät Kiinteistöliitto Uusimaan korona -sivulta. Aluehallintovirastojen antamat määräykset sekä AVI:n vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin löydät AVI:n sivuilta.

Lähde: Kiinteistöliitto Uusimaa