Viimeisimmät uutiset

Älä laske käyttöveden lämpötilaa alle asetusten – pidä kuuma kuumana ja kylmä kylmänä

Vaikka energiansäästöstä puhutaan paljon, käyttöveden lämpötilaa ei saa säästösyistä laskea alle asetusten muistuttaa Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Janne Laksola.

Liian alhainen lämpimän käyttöveden lämpötila voi aiheuttaa legionellabakteerien kasvua vesijärjestelmissä. Tämän vuoksi uusissa, vuoden 2007 jälkeen valmistuneissa taloissa ja peruskorjatuissa taloissa, lämpimän käyttöveden lämpötilan pitää olla vähintään 55 astetta ja vanhemmissa taloissa vähintään 50 astetta, mutta niissäkin suositellaan 55 asteen lämpötilaa. Kylmän käyttöveden lämpötilan pitäisi puolestaan olla alle 20 astetta. Käyttöveden lämpötila kannattaa tarkastaa aina säännöllisesti.

Legionellabakteeri viihtyy sopivan lämpimässä vedessä ja seisovassa vedessä. Riskipaikka voisi olla esimerkiksi rivitalossa, jossa lämmintä käyttövettä tehdään sähköllä tai lämpöpumpulla varaajaan.

–  Puhelinneuvonnassamme on kysytty esimerkiksi, että pitäisikö rivitalossa, jossa on oma lämminvesivaraaja, kytkeä lämpö pois varaajasta loman ajaksi energiansäästämiseksi. Näin ei tule tehdä, koska tämä antaa suotuisat kasvuolosuhteet legionellabakteerille, kertoo Laksola. Hän myös lisää, että sähkönkulutus myös pienenee, kun varaajaa ei käytetä, joten mittavia säästöjä lämpötilan laskemisella tai lämmön pois päältä ottamisella ei kuitenkaan saada.

Legionellan voi saada kaikista vesijärjestelmistä, joissa muodostuu vesihöyryä, kuten esimerkiksi suihkussa. Bakteeri kulkeutuu keuhkoihin vesihöyryä hengittämällä. Legionellabakteeri ei tartu juodessa. Legionellabakteeri viihtyy sopivan lämpimässä ja seisovassa vedessä. Taloyhtiön näkökulmasta suurimmat vaarat liittyvät käyttövesijärjestelmiin ja porealtaisiin.

Asukkaan ja taloyhtiön muistilista (lähde THL)

  • Tarkista lämpimän käyttöveden lämpötila. Lämpimän käyttöveden lämpötilan tulisi olla uusissa ja peruskorjatuissa kiinteistöissä vähintään 55 °C ja vanhoissa kiinteistöissä vähintään 50 °C kaikkialla vesijärjestelmässä.
  • Ellet saa vähintään 50–55 °C lämmintä vettä käyttöösi kohtuullisen odotusajan kuluessa, huomauta asiasta isännöitsijälle tai säädä itse lämpimän veden lämpötila riittävän kuumaksi. Laske hanoista ja suihkusta joskus myös kuuminta mahdollista (vähintään 50–55 °C) vettä n. 1–2 minuutin ajan.
  • Tarkista kylmän veden lämpötila. Sen tulisi olla lämpimimmillään vain 20 °C.
  • Käytä kaikkia vesipisteitä säännöllisesti, mieluusti päivittäin.
  • Juoksuta vedenkäytön katkosten jälkeen ensimmäiset vesilitrat suoraan viemäriin.
  • Tyhjennä kotiporeammeesta vesi aina käytön jälkeen. Perehdy poreammeen ja sen putkiston puhdistamiseen.
  • Huolehdi uima-allasveden kloorauksesta ja muusta puhtaanapidosta.

Lähde: Kiinteistöliitto