Viimeisimmät uutiset

Astetta alemmas -kampanja käynnissä

Astetta alemmas on valtionhallinnon yhteinen energiansäästökampanja, jossa Bralevakin on mukana. Se tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen kotona, työssä ja liikenteessä. Nyt on aika tehdä nopeavaikutteisia energiansäästötoimia.

Jotta energiaa riittää meille kaikille

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat johtaneet energian hinnan ja saatavuuden ongelmiin Suomessa ja koko Euroopassa. Talvella sähkönkäytön ja lämmityksen kustannukset ovat poikkeuksellisen korkealla.

Jokaisen on myös varauduttava siihen, että sähköstä voi olla ajoittain pulaa. Saatavuutta heikentävät esimerkiksi pitkät ja tuulettomat pakkasjaksot, pohjoismaisen vesivoimalla tuotetun sähkön vähäinen tarjota, sähkön tuotantolaitosten huolto- tai käyttökatkokset sekä Keski-Euroopan sähkön kysyntä.

Sähköpula voi johtaa jakelun keskeytyksiin. Sähkökatkojen riskiä pienennetään kiinnittämällä huomiota omiin sähkönkäyttötapoihin ja -ajankohtaan.

Tavoitteemme on, että:

  • Kaikki suomalaiset tekevät konkreettisia ja nopeasti tehoavia energiansäästötekoja.
  • Sähkön käyttöä rajoitetaan omatoimisesti vuorokauden huippukulutustunneilla – arkisin klo 8-10 ja 16-18 välisenä aikana – siirtämällä sähkölaitteiden käyttöä ja lataamista toiseen ajankohtaan.
  • Energiankulutusta vähennetään kauttaaltaan koko yhteiskunnassa; kodeissa ja taloyhtiöissä, yrityksissä, kunnissa, järjestöissä ja oppilaitoksissa.

Kutsumme kaikki mukaan

Kampanjan järjestäjät haastavat teidät kaikki mukaan energiansäästötalkoisiin. Miten teidän organisaationne tai yhteisönne on valmistautunut energiansäästöön? Mikä on konkreettinen energiateko, jonka te teette?

Kampanja alkaa 10.10.

Astetta alemmas -kampanja käynnistyy toden teolla viikolla 41.

Neuvontaa kotitalouksille ja taloyhtiöille

Energiaviraston rahoittama kuluttajien energianeuvonta auttaa asumiseen liittyvissä energia-asioissa.

Neuvontaa saa:

  • kodin energiatehokkaasta lämmityksestä ja tukilämmityksestä sekä ilmanvaihdosta
  • lämmitysmuodon valinnasta ja vaihdosta
  • aurinkosähkön pientuotannosta
  • sähkönkulutuksen pienentämisestä, energiatehokkaista laitevalinnoista ja oikeista käyttötavoista

Löydä oma alueellinen energianeuvojasi tai ole yhteydessä Motivan valtakunnalliseen energianeuvontaan.

Energianeuvojat maakunnissa

Motiva: kuluttajaneuvonta@motiva.fi, puhelinneuvonta maanantaisin ja perjantaisin klo 9–12, puh. (09) 6122 5150

Hyödyllistä lisätietoa

Kysyttävää sähkösopimuksista, sähkönmyyjän vaihdosta, sähkölaskusta tai ongelmatilanteista? Tutustu Energiaviraston verkkoaineistoon.

Huolestuttaako sähköpula? Tietoa ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin saat kantaverkkoyhtiö Fingridin verkkosivuilla.

Miten varautua sähkökatkoon? Tutustu jo ennakkoon viranomaisten ja järjestöjen laatimaan varautumissuositukseen 72 tuntia -sivustolla.

Bralevan vinkit energiansäästöön

(Päivitämme viikon ajan tähän joka päivä uuden vinkin, vinkit löytyvät myös somekanavistamme)

Vinkki 1:

Tarkista huonelämpötilat kotona, suositeltavat sisälämpötilat ovat oleskelutiloissa 20 – 21 astetta ja makuuhuoneissa 18 – 20 astetta.

Vinkki 2:

Tiedätkö kuinka paljon vettä kuluu vuorokaudessa kotona? Millä tavoin vedenkulutuksessa voisi säästää? Vuotavista vesikalusteista kannattaa ilmoittaa heti taloyhtiölle.

Vinkki 3:

Lämpiääkö talosauna vaikka saunojia ei olisikaan? Nyt on hyvä aika tarkastaa, onko saunavuorot sijoitettu järkevästi. Hallitus voi myös tarvittaessa tarkistaa käyttökorvauksien määrää vastaamaan syntyviä kuluja.

Vinkki 4:

Alenna lämmityksen säätökäyrän asetusarvoa aste kerrallaan ja seuraa sisälämpötiloja, hae minimi. (Tämä työ kannattaa antaa kiinteistöhuollon tehtäväksi.)
Tarvittaessa ammattilainen voi toteuttaa myös patteriverkoston perussäädön, joka lisää energian tehokkaampaa käyttöä tasaamalla lämmön jakautumista rakennuksen eri osissa.

Vinkki 5:

Villasukat jalkaan niin kotona kuin toimistollakin!

Vinkki 6:

Katso vinkit energiansäästöön taloyhtiössä energiansäästöwebinaaristamme

Vinkki 7:

Nappaa TAVIS-hankkeen tuottamat infomateriaalit taloyhtiön ilmoitustaululle tai sähköisiin kanaviin

Lähde: Motiva Oy