Viimeisimmät uutiset

Asukkaan paloturvallisuuden muistilista kesälomalle

Kesällä ihmiset liikkuvat enemmän mökin ja kodin välillä, veneilevät tai matkailevat matkailuajoneuvolla. Huolettomasta vapaa-ajasta voi nauttia, kun varmistuu ensin siitä, että paloturvallisuus on kunnossa. Riskejä kannattaa ennakoida ja niihin varautua, koska vahingon sattuessa aineelliset ja aineettomat vahingot voivat olla suuria.

1. Tutustu taloyhtiösi pelastussuunnitelmaan

Pelastussuunnitelma on usein luettavissa digitaalisten asukassivujen kautta, ja turvallisuusohjeen tulisi löytyä porraskäytävän infotaululta. Asukkaana sinun on tärkeä tietää, miten taloyhtiö hoitaa paloturvallisuutta ja varautumista, ja mitkä ovat turvallisuuteen liittyvät ohjeet.

2. Muista palovaroitin myös kesälomalla

Kun menet mökille, olipa se sitten oma tai vuokramökki, tarkasta palovaroittimien toimintakunto testipainikkeesta. Myös matkailuajoneuvon ja veneen palovaroittimen toimintakunto tulee tarkastaa. Kotiin palatessasi testaa kotisi palovaroittimen toimintakunto.

3. Huolehdi kotisi turvallisesta kunnosta, kun lähdet kesälomareissulle

Ota sähkölaitteiden töpselit irti pistorasioista, sulje astian- ja pyykinpesukoneiden vesihana, lukitse ovet. Tarkista, ettei tiloihin tai piha-alueelle jää mitään vaaraa aiheuttavaa. Samat tarkistukset koskevat myös lomakohdetta sieltä poistuttaessa.

4. Huomioi alkusammutuskalusto

Varmista, että mökillä, veneessä tai matkailuautossa on toimiva ja kohteeseen sopiva alkusammutuskalusto. Sammutuspeitteen tulee olla riittävän suuri ja kiinnitettynä seinälle. Tarkasta, että käsisammutin on tarkastettu ja helposti käytettävissä. Tutustu ennalta alkusammutuskaluston käyttöön, jotta tulipalotilanteessa osaat käyttää niitä.

5. Huomioi paloturvallisuus grillatessa

Huomioi taloyhtiön tai lomakohteen grillaukseen liittyvät ohjeet ja noudata niitä. Grillaa riittävän kaukana rakennuksista, vahdi grilliä koko ajan ja varaudu alkusammutukseen.

6. Tarkasta kaasulaitteiden kunto

Olipa kyseessä kaasugrilli, kaasuliesi tai muu kaasulla toimiva laite, tarkasta sen kunto ennen käyttöä. Mahdolliset vuodot voi tarkastaa esim. pyyhkäisemällä saippualiuosta liitoskohtiin. Kupliminen on merkki vuodosta. Letkun vauriot havaitsee halkeamina letkua taivutettaessa. Kaasun haju on myös vaaran merkki. Älä käytä rikkinäisiä laitteita.

7. Käytä tulisijoja turvallisesti ja asianmukaisesti

Aloita tulisijan lämmitys varovasti, sijoita palavat materiaalit riittävän kauas tulisijasta, sulje pelti vasta, kun hiillos on täysin sammunut. Muista huolehtia myös mökin tulisijojen nuohouksesta. Huomioi, että tuhkia varten on palamaton astia ja että se säilytetään riittävän kaukana palavista materiaaleista.

8. Huomioi saunatilojen turvallisuus

Älä sijoita saunatiloihin ylimääräistä tavaraa. Saunassa ei kuivateta pyykkiä, pyyhkeitä tai varastoida tavaraa. Tavara saunassa voi aiheuttaa tulipalon. Huomioi, ettet ylilämmitä kiuasta tai lämmitä sitä yhtäjaksoisesti liian kauan.

9. Pyydä tuttua katsomaan kotisi perään

Jos olet pidempään poissa, pyydä jotakuta katsomaan kotisi perään aika ajoin, keräämään postit tai pitämään piha asutun näköisenä. Kun koti näyttää asutulta, vähennät riskiä ilkivallalle ja rikoksille.

10. Auta apua löytämään paikalle

Selvitä lomakohteen osoite ja sijaintitiedot, olipa sitten kyseessä oma tai vuokramökki. Usein mökki sijaitsee paikassa, jonne voi olla vaikea löytää. Myös veneen tai matkailuauton kanssa voi tarvita apua. Hätäkeskuksen Suomi 112 -sovellus kannattaa ladata puhelimeen. Sovellus helpottaa avun osaamista perille.

Huomioi myös ruohikko- ja metsäpalovaroitukset. Näiden varoitusten ollessa voimassa ei saa tehdä avotulta. Paikalliset palo- ja ympäristöviranomaiset voivat kieltää avotulen teon muunakin aikana. Kaupungissa voi olla avotulen tekokielto muualla kuin siihen erikseen tarkoitetuilla, merkityillä paikoilla. Myös taloyhtiöillä voi olla omia sääntöjä avotulen tekemiseen liittyen ja esim. grillaukseen.

Varmista rento ja huoleton kesä. Huomioi riskit ja varaudu niihin ennalta.

Lataa täältä Safetumin opas taloyhtiön asukkaan kesän paloturvallisuuteen!

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto

Lähde: Safetum