Viimeisimmät uutiset

Asuntosijoittaja – näin voit saada kukkarosi kiittämään osallistumalla yhtiökokoukseen

Energiakustannukset ovat nousussa ja paine hoitovastikkeen nostamiseen samalla kasvaa. Yksittäinenkin osakkeenomistaja voi vaikuttaa taloyhtiön talouteen osallistumalla kevään yhtiökokoukseen.

Selvitä, mihin taloyhtiön rahat käytetään

Tilinpäätöksen tuotto- ja kuluerät kertovassa tuloslaskelmassa kannattaa keskittyä suuriin kulueriin sekä merkittäviin poikkeamiin edellisvuodesta. Jos vaikkapa korjauksiin on mennyt selvästi enemmän rahaa kuin aiempana vuonna, kannattaa osakkaan pyytää lakisääteisen kyselyoikeutensa nojalla vastausta siihen, onko sen syynä esimerkiksi taloyhtiössä yleistyneet vesivahingot ja tulisiko putkiremonttia aikaistaa.

Hallituksen toimintakertomuksesta tulisi jokaisen saada käsitys siitä, mitä tilikaudella ja sen päättymisen jälkeen on tapahtunut – ja miltä taloyhtiön tulevaisuus näyttää.

Varmista taloyhtiön maksuvalmius

Vastikerahoituslaskelmasta näkee, onko vastikkeita kerätty riittävästi suhteessa katettaviin menoihin. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää noin kahden kuukauden hoitovastikeylijäämää, jota voidaan käyttää tarvittaessa yllättäviin hoitomenoihin.

Budjettina tilikaudelle toimii puolestaan vahvistettava talousarvio. Talousarviosta kannattaa tarkastaa, kuinka taloyhtiössä on varauduttu esimerkiksi sähkön ja lämmön kustannusten nousuun. Jos vastaavasti vastiketta suunnitellaan korotettavaksi, myös sen tulisi näkyä talousarvioissa.

Ota kulut kuriin hallitustyöskentelyllä

Parhaiten taloyhtiön talouteen pääsee vaikuttamaan hallituksessa. Aktiivinen hallitus kilpailuttaa säännöllisesti taloyhtiön sopimukset, kuten huolto- ja siivouspalvelut. Ylimääräisiä kuluja voi karsia myös optimoimalla esimerkiksi jätehuollon tiheyttä sekä erilaisten jäteastioiden tyyppiä ja määrää.

Pienetkin teot, kuten yksittäisen tiedotteen lähettäminen voi tuoda suuria säästöjä. Kymmenien – ellei satojen tuhansien eurojen vesivahingolta, voi olla mahdollista välttyä muistuttamalla asukkaita lattiakaivojen puhdistamisesta. Tarkastuskierros huoneistoissa voi taas paljastaa liian kuumana hehkuvan patterin tai vettä vuotavan wc-istuimen, joiden korjaaminen saattaa vuositasolla säästää jopa tuhansia euroja.

Myös mahdollisuuksia kasvattaa taloyhtiön tuottoja kannattaa nyt tutkia ennakkoluulottomasti. Näin kevätsesongin aikaan esimerkiksi vapaat taloyhtiön moottoripyöräpaikat voi olla järkevää vuokrata viime kädessä ulkopuolisille

Lähde: Suomen Vuokranantajat