Viimeisimmät uutiset

Aurinkoyhteisön perustaminen taloyhtiöön entistä helpompaa

Taloyhtiöiden on ollut mahdollista tuottaa aurinkoenergiaa myös sen asukkaille vuoden 2021 alusta alkaen. Tämä on onnistunut, kun taloyhtiö on perustanut aurinkoyhteisön eli aurinkoenergiaa hyödyntävän energiayhteisön. Aurinkoyhteisön perustaminen on nyt entistä helpompaa, sillä sähköinen laskuri kertoo hetkessä, kuinka suuri aurinkovoimala taloyhtiön kannattaa hankkia. 

 –Uuden laskurin avulla taloyhtiöt voivat helposti selvittää, minkä kokoinen aurinkovoimala olisi kannattavin juuri omalle taloyhtiölle. Arvio perustuu taloyhtiön ja sen huoneistojen todellisiin kulutustietoihin, joten laskurin kautta tuleva ehdotus näyttää, kuinka suuren osan aurinkosähkö voisi kattaa taloyhtiön kulutuksesta, kertoo Carunan kehityshankepäällikkö Juha Olkkonen 

Mitä taloyhtiön aurinkosähkölaskuri kertoo? 

Laskuri antaa taloyhtiön projektin lähtökohdaksi arviolaskelman siitä, minkä kokoisella ja hintaisella aurinkovoimalalla saataisiin paras takaisinmaksuaika juuri omassa taloyhtiössä. Kun projekti etenee, aurinkopaneelikartoituksen tekijä tai tarjoustaan valmisteleva urakoitsija selvittää katolle mahtuvien aurinkopaneelien optimimäärän ja sijoittelun. Kartoitusraportin ja tarjouksien tulisi myös sisältää toteutettavan järjestelmän perusteella laadittu tarkennettu hyötylaskelma. 

Investoinnin takaisinmaksuaika lyhenee, kun aurinkosähkön käyttömahdollisuudet lisääntyvät 

– Kun taloyhtiö perustaa aurinkoyhteisön, hyötyvät tästä sekä asukkaat että taloyhtiö, kun säästö sähkölaskussa näkyy molemmille. Tällä hetkellä meillä on jo puolisen tusinaa aurinkoyhteisöä Carunan verkkoalueilla, ja kokemukset niistä ovat hyviä. Kyselyiden perusteella vaikuttaa siltä, että aurinkoyhteisön perustaminen herättää suurta kiinnostusta. Taloyhtiöiden päätöksenteko ja kilpailutukset vievät kuitenkin oman aikansa, ja ne kannattaa tehdä huolellisesti, jatkaa Olkkonen.

Katso Carunan nettisivuilta lisätiedot siitä, miten taloyhtiö pääsee alkuun aurinkoyhteisön perustamisessa

Lataa taloyhtiön aurinkoenergiaopas