Viimeisimmät uutiset

Avainasiaa

Avainturvallisuus – asiaa avaimista

Avaimia tulee säilyttää huolellisesti. Jos avain katoaa, on selvitettävä, voidaanko sitä käyttää väärin. Uusia avaimia ja lukkojen sarjoitus tilataan isännöintitoimistosta.

Avainturvallisuus

Avain on arvoesine, jota jokaisen tulee säilyttää huolellisesti. Avainta ei saa merkitä nimellä, osoitteella, puhelinnumerolla tai millään muullakaan tunnistetiedolla, jolla se voidaan yhdistää asuinpaikkaan.

Ilmoita kadonneesta avaimesta isännöintitoimistoon

Jos avain katoaa tai joutuu luvattomasti ulkopuolisen haltuun, ilmoita siitä aina asiakaspalveluun. Katoamisen jälkeen on välittömästi selvitettävä, voidaanko sitä käyttää väärin. Kalareissulla merenpohjaa pudonneesta avaimesta tuskin on harmia, mutta jos avain katoaa esim. illanvieton aikana hävinneessä käsilaukussa tai lapsen urheilukentällä unohtuneen hupparin/repun mukana, tilanne on toinen. Käsilaukussa todennäköisesti on myös henkilötietoja ja alakouluikäisten lasten vaatteissa ja tavaroissa useimmiten vähintäänkin nimi ja usein myös vanhempien puhelinnumero, joiden perusteella on helppo jäljittää avaimen alkuperä.

Mikäli riski väärinkäyttöön on olemassa, lukot kannattaa saman tien sarjoittaa uudestaan. Se on pieni kustannus ja helppo toimenpide verrattuna mahdolliseen vahinkoon. Taloyhtiöissä, joissa on elektroninen lukitusjärjestelmä, kadonneen avaimen poistaminen käytöstä käy kädenkäänteessä.

Myös huoneiston vaihtaessa omistajaa tai asukasta uudelleensarjoitusta kannattaa harkita. Lukkoliike tekee sarjoituksen isännöintitoimiston tilauksesta.

Tarvitsetko lisää avaimia?

Osakkeenomistaja voi tilata itselleen tai vuokralaiselleen uusia avaimia. Avaintilaus tehdään isännöitsijätoimistoon, joka ylläpitää tilaukseen tarvittavia osakas– ja lukostotietoja. Tilauksen voi kätevästi tehdä Tilaa/ilmoita valikon sähköisellä lomakkeella, asiakaspalvelu vastaa avainhallinnasta. Vuokralainen tarvitsee avaimia tilatakseen osakkeenomistajalta aina valtakirjan, joka tulee esittää isännöintitoimistolle ennen tilausta.

Lukkoliike ilmoittaa tilaajalle, kun avain on noudettavissa. Henkilöllisyys tulee todistaa avainta noudettaessa. Jos avaimen noutaa joku muu kuin tilaaja, tarvitsee hän lisäksi valtakirjan tilaajalta.

Avain maksetaan suoraan lukkoliikkeeseen lukkoliikkeen perimän hinnaston mukaisesti. Avainten hinnat vaihtelevat 10 – 50 euron välillä avaintyypistä riippuen. Isännöintiverkko ei peri avaintilauksista lisämaksua.

Vanhempia avaintyyppejä, kuten Abloy Classic, Exec ja lähes kaikkia ura-avaimia, voi teetättää myös suutarilla. Jos muutat taloyhtiöön, jossa näitä avaimia vielä käytetään, lukot kannattaa sarjoittaa uudelleen, koska avainten määrästä ei ole luotettavaa tietoa. Sarjoitukset menevät näidenkin osalta aina lukkoliikkeen ja isännöintitoimiston kautta. Lukkoliike tarvitsee isännöitsijältä tiedon siitä, että kyseessä on varmasti osakkeenomistaja.

Yleisavaimen käyttö

Taloyhtiön yleisavainta säilytetään tavallisesti kiinteistöhuollossa ja/tai isännöintitoimistossa. Yleisavaimen käyttöön on aina perusteltu syy. Kun käynnit liittyvät taloyhtiön vastuulle kuuluviin huolto- ja kunnossapitotoimenpiteisiin, mittareiden lukuun tai ennalta sovittuihin kuntokartoituksiin ja tarkastuksiin, niistä ilmoitetaan osakkaalle aina etukäteen ja käynnistä jätetään huoneistoon lappu, jossa kerrotaan, kuka on käynyt, milloin ja miksi. Oman lukunsa tuovat hätätapaukset, jolloin huoneistoon on päästävä nopeasti esim. tulipalon tai vesivahingon vuoksi. Jos osakasta ei tavoiteta, käynnistä ilmoitetaan jälkikäteen.

Jos asunnossasi on turvalukko tai taloyhtiön yleisavain ei sovi lukkoosi, myös ne avaimet kannattaa toimittaa kiinteistöhuoltoon mahdollisia vika- ja ovenavauskäyntejä varten. Tulipalon, vesivahingon, sairauskohtauksen tai muun hätätapauksen sattuessa ovi joudutaan muuten murtamaan auki.

Unohtuiko avain kotiin?

Voit tilata ovenavauksen taloyhtiösi kiinteistöhuollon palvelu/päivystysnumerosta. Numerot löytyvät pääsääntöisesti kiinteistön ulko-ovista.  Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi. Ovi voidaan avata vain talonkirjaan/väestötietojärjestelmään asukkaaksi merkitylle henkilölle. Ovenavausmaksut vaihtelevat noin 30 – 90 euron välillä riippuen huollosta ja ajankohdasta. Useimmiten ovenavaus maksetaan joko käteisellä tai kortilla.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto