Viimeisimmät uutiset

Kannattaako ilmalämpöpumppua käyttää talvella lämmittämiseen?

Ilmalämpöpumput ovat yleistyneet monissa rivitaloissa ja moni käyttää niitä talvisin myös lämmitykseen. Sähkön hinnan noustessa ja energiansäästötalkoissa moni miettii kuitenkin, onko ilmalämpöpumpusta hyötyä eli kannattaako sitä käyttää lämmitykseen.

–  Tämä riippuu ilmalämpöpumpun valmistajasta ja pumpun iästä. Laadukkailla ilmalämpöpumpuilla on hyvä hyötysuhde, kertoo Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Janne Laksola.

Myös ulkolämpötilalla on väliä, kovilla pakkasilla hyötysuhde heikkenee, mutta laadukas ilmalämpöpumppu lämmittää tehokkaasti vielä noin 25 asteen pakkasella. Käytettäessä ilmalämpöpumppua lämmittämiseen, kannattaa suosia pidempiä käyttöjaksoja, lisää Laksola.

Muista laitteen säännöllinen huolto

Ilmalämpöpumppua käytettäessä tulee aina muistaa laitteen säännöllinen huolto. Jotta oma laite toimisi parhaalla mahdollisella tavalla, tulee tutustua laitteen ohjekirjaan ja valmistajan suosituksiin.

–  Lämmittäessä laitteen ulkoyksikköön kertyy kondenssivettä, joten on tärkeää tarkistaa säännöllisesti, että vedenpoisto toimii ja kertyvä vesi menee oikeaan paikkaan. Lisäksi ulkoyksikkö kannattaa puhdistaa lumista ja roskista, kertoo Laksola. Laitteen sisäyksikön osalta tulee muistaa puhdistaa suodatin säännöllisesti. Helpoiten puhdistus käy avaamalla etupaneeli, nostamalla suodattimet irti ja imuroimalla ne. Jos pöly on rasvaista eikä irtoa imuroimalla, suodattimet voi pestä haaleassa vedessä, jossa on hieman neutraalia pesuainetta, vinkkaa Laksola huollon osalta.

Huomio kondenssivesien ohjaus

Jäätyneet kondenssivedet voivat aiheuttaa talvella liukastumisvaaran taloyhtiön pihalla, jos niitä ei ole johdettu sopivaan paikkaan. Ilmalämpöpumppua hankittaessa ja asennettaessa tulisikin jo ennalta huomioida tämä asia.

Kerrostaloissa ilmalämpöpumppu asennetaan usein vain viilennyskäyttöön eikä sen käyttöön lämmitystarkoituksessa ole useinkaan varauduttu. Lämmityskäytössä parvekkeen ulkoyksikköön tiivistyy kondenssivettä, jonka hallittu poisjohtaminen on tärkeää. Osakkaan tuleekin selvittää etukäteen yhtiöltä ilmalämpöpumppuasennuksen soveltuminen lämmityskäyttöön. Kaukolämmöllä lämmitettävässä kerrostalossa asuvan osakkaan kannalta ei ole myöskään taloudellisesti järkevää lämmittää asuntoa ilmalämpöpumpulla.

Lähde: Kiinteistöliitto Uusimaa