Viimeisimmät uutiset

Irralliset paristot ja akut eivät kuulu SER-keräykseen – väärässä paikassa ne aiheuttavat vaaratilanteita

Poikkeuksellisen kevään ja kesän aikana sähkö- ja elektroniikkalaitteita on palautunut kierrätykseen ennätysmäärä. Samalla SER-keräyspisteisiin on päätynyt kasvavissa määrin myös irtoparistoja ja -akkuja, jotka ovat aiheuttaneet SER-keräysjärjestelmässä kesän aikana useita vaaratilanteita.

SER-keräykseen voi palauttaa paristoja ja akkuja vain laitteiden sisällä. Laitteesta irrotettuna paristo tai akku kuuluu paristokierrätykseen.

SER-keräyspisteen yhteydessä usein myös erillinen keräys irtoparistoille ja -akuille

Useimmilla sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräyspisteillä palvelee myös erillinen paristojen ja akkujen keräyspiste. Jos et löydä oikeaa paikkaa, kysy henkilökunnalta neuvoa.

– Pyrimme yhdessä keräyspisteiden kanssa parantamaan ohjeistusta niin, että irralliset paristot ja akut eivät päätyisi SER:n sekaan, Arto Puumalainen SER-kierrätyksestä sanoo.

Oikosulkujen välttämiseksi paristojen ja akkujen virtanavat tulee teipata heti, kun ne poistetaan laitteesta.

Oikosulkujen välttämiseksi paristojen ja akkujen virtanavat tulee teipata heti, kun ne poistetaan laitteesta. Jos akku on vääntynyt, pullistunut tai muuten vahingoittunut, erottele se muovipussiin tai ojenna mahdollisuuksien mukaan henkilökunnalle.

– Kierrätykseen menevät akut kannattaa merkitä ja erotella muista jo kotona, ettei niitä myöhemmin ladata vahingossa. Kauan käyttämättömänä olleen tai vahingoittuneen akun lataus voi myös olla tulipaloriski, Liisa-Marie Stenbäck Paristokierrätyksestä muistuttaa.

Lajittelu ehkäisee vaaratilanteita

Lajittelu on turvallisuussyistä erittäin tärkeää. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden seassa irralliset akut altistuvat helposti kolhuille, minkä seurauksena erityisesti litiumakut voivat kuumentua vaarallisesti ja sytyttää jopa tulipalon.

Akkutulipalot ovat erityisen vaarallisia siksi, että litiumioniakuista vapautuu palotilanteessa hengenvaarallisia kaasuja. Irtoparistojen ja -akkujen keräys, kuljetus ja kierrätysjärjestelmät on suunniteltu ottaen huomioon erilaiset turvallisuustekijät.

Paristokierrätys

Paristot ja pienakut voi palauttaa maksutta ja ilman uuden tuotteen ostopakkoa paristoja ja akkuja myyviin kauppoihin ja kioskeihin. Isot litiumakut, kuten akut sähköpyöriin, tasapainolautoihin, mopoihin, mönkijöihin ja päältä ajettaviin ruohonleikkureihin voi palauttaa kierrätys.info -palvelusta löytyviin alueellisiin keräyspisteisiin. Samasta palvelusta löytyy keräyspisteet myös lyijypohjaisille ajoneuvoakuille eli autojen käynnistysakuille. Paristokierrätystä organisoi tuottajayhteisö Recser Oy, joka edustaa yli 800:a paristojen ja akkujen tuottajaa Suomessa. Lisätietoa: paristokierratys.fi.

SER-kierrätys

Sähkö- ja elektroniikkalaitteita voi kierrättää maksutta lähes 500 virallisella keräyspisteellä ympäri Suomen. Lähimmän sinua palvelevan virallisen keräyspisteen löydät kierratys.info-sivulta. Lisäksi lähes 2000 laitteita myyvää suurta kauppaa keräävät laitteita.

Täältä löydät lisätietoa: serkierratys.fi.

Lähde: Paristokierrätys