Viimeisimmät uutiset

Tee kinkkutemppu!

Kinkkutemppu – paistinrasvat polttoaineeksi

Kinkkutemppu on 15 toimijan yhteisponnistus, jonka tavoitteena on innostaa suomalaisia kiertotalouteen. Neljänä aikaisempana vuonna Kinkkutempun ovat tehneet tuhannet kotitaloudet. Miten vuoden 2020 keräys onnistuu? Lähde mukaan haasteeseen.

Kinkkutemppu kierrättää tänäkin vuonna jouluherkkujen paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Ota kinkun, kalkkunan, kalan tai vaikkapa juuressipsien paistinrasvat talteen, pakkaa ne tölkkiin ja kiikuta keräyspisteeseen. Ja tadaa! Olet mukana tekemässä joulun kiertotalousihmettä.

Suomalaisten jouluruokien paistinrasvat kierrätetään jo viidettä perättäistä kertaa uusiutuvaksi dieseliksi. Yhden kinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa kolme kilometriä. Ja kinkkuahan Suomessa syödään – 7 miljoonaa kiloa joka joulu, jos tarkkoja ollaan.

Varmistetaan yhdessä, että tippaakaan paistinrasvaa ei päädy viemärin tukkeeksi!

Toimi näin

  • Paista kinkku

Pidä paistuvaa kinkkua silmällä. Yksikseen tuntikausia uunissa muhiva kinkku rasvoineen voi syttyä palamaan, jos uunin termostaatti ei toimikkaan kunnolla.

  •  Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki, myös muovikorkillinen maitopurkki käy.
  • Kaada rasva varovasti tölkkiin. Voit antaa rasvan hetken jäähtyä, ettet polta itseäsi.
  • Sulje korkiton tölkki esimerkiksi teipillä.
  • Anna rasvan hyytyä viileässä.
  • Kiikuta se lähimpään keräyspisteeseen 18.12.2020–8.1.2021.

Keräyspisteet

Voit osallistua Kinkkutemppuun lähes kaikkialla Suomessa. Ympäri Suomen sijoitettuja keräyspisteitä löydät kaikkien K-Citymarketien ja lukuisten muiden K-ruokakauppojen yhteydestä, valituilta Neste- ja Neste K -asemilta sekä joidenkin kuntien jätelaitosten kierrätyspisteiltä. Etsi lähin kierrätyspiste

Muista, rasva ei kuulu viemäriin!

Voit viedä jähmettyneen rasvan myös biojätteeseen tai tiiviissä astiassa sekajätteeseen. Kaada sula kinkun rasva astiaan ja vei se ensin ulos jähmettymään.

Kinkun paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin eikä wc-pönttöön. Jähmettyessään rasva tukkii putkistot ja aiheuttaa laajoja ja kalliita vahinkoja.

Kinkkutemppu ja miten se tehdään?

Lue lisää kampanjasivustolta kinkkutemppu.com.  Sivuilta löydät myös sinua lähinnä olevat keräyspisteet.

Jaa tietoa Kinkkutempusta taloyhtiöön

Voit tulosta Kinkkutempun verkkosivuilta infolapun taloyhtiön rappukäytävään ja täydentää siihen lähimmän keräyspisteen.

 Kinkkutemppu

Kinkkutemppu