Viimeisimmät uutiset

Kotivakuutus kuntoon ennen kesälomamatkaa

Ennen kesälomareissua kannattaa varmistaa, että kotivakuutus on kunnossa ja kattaa myös esimerkiksi varkaudesta tai murrosta aiheutuneet vahingot irtaimistolle. Jos murtovaras vierailee kotona, taloyhtiö vastaa rikotuista ovista ja ikkunoista, mutta huoneiston sisäpuolelle tulleista vahingoista vastaa osakas itse.

Vaikka koronavirus vähentää ainakin ulkomaille suuntautuvaa kesälomamatkailua, monen koti jää kesällä kuitenkin pitkiksi ajoiksi tyhjilleen. Poissaolon ajaksi koti kannattaa jättää mahdollisimman asutun näköiseksi, eikä viestiä poissaolosta esimerkiksi vetämällä verhot kiinni. Ikkunat on kuitenkin syytä sulkea huolella.

– Vaikka verhot onkin syytä jättää matkan ajaksi auki, ikkunan eteen näkösälle ei tietenkään kannata jättää mitään arvoesineitä varkaita houkuttelemaan, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Suljettujen verhojen lisäksi pursuava postiluukku on varkaille merkki siitä, että huoneisto on jäänyt tyhjilleen. Sen vuoksi postinjakelu kannattaa lomamatkan ajaksi keskeyttää tai pyytää esimerkiksi luotettavaa naapuria tyhjentämään postit. Muutenkin luottonaapurille kannattaa kertoa poissaolosta, jotta tämä tietää pitää huoneistoa silmällä.

– Sosiaalisessa mediassa sen sijaan ei kannata ainakaan julkisesti kertoa, että koti on jäänyt tyhjilleen, Kristel Pynnönen muistuttaa.

Matkan ajaksi kotiovi laitetaan takalukkoon, eikä vara-avaimia pidä jättää piilopaikkoihin oven lähettyville.

– Jos asunnossa on itse asennettu varmuuslukko, sen avain pitää muistaa toimittaa taloyhtiölle siltä varalta, että asuntoon on poissaolon aikana pakko päästä esimerkiksi putkirikon takia, Pynnönen sanoo.

Matkan ajaksi kotiovi laitetaan takalukkoon, eikä vara-avaimia pidä jättää piilopaikkoihin oven lähettyville.

Estä asuntomurto

Asuntomurrot ovat nykyisin valitettavan yleisiä ja niitä tehdään ympäri vuoden. Loma-aikoina asuntojen ollessa tyhjillään murtotilastoissa on havaittavissa selvää kasvua. Asuntomurtoja tehtailevat edelleen kotimaiset rosvot, mutta viime vuosina ovat lisääntyneet erityisesti ulkomaalaisten liikkuvien rikollisryhmien tekemät ammattimaiset varkaudet.

Oman asunnon voi suojata pienellä vaivalla. Yksinkertaisin keino asuntomurron ennalta estämiseen on asunnon pitäminen asutun näköisenä myös lomien aikana. Naapuria voi pyytää tyhjentämään postilaatikon ja vaikkapa leikkaamaan ruohikon silloin tällöin. Lomasuunnitelmista ei myöskään kannata hehkuttaa sosiaalisessa mediassa.

Asunnon ovessa tulisi olla nykyaikainen takalukittuva käyttölukko, minkä lisäksi lukitusta voi parantaa erillisellä varmuuslukolla. Asuntojen ovet ja ikkunat kannattaa pitää lukittuina aina, kun se on mahdollista. Etuovi on syytä pitää lukossa myös silloin, kun talonväki on takapihalla.

Hyvä valaistus sekä erilaiset hälytinjärjestelmät ja niistä näkyvästi ilmoittaminen saavat varkaan usein vaihtamaan kohdetta.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta. *) =pakollinen tieto  

Lähde: Kiinteistöliitto ja Poliisi