Viimeisimmät uutiset

Taloyhtiön kannattaa muistuttaa asukkaita lämmitystolppien turvallisesta käytöstä

Autojen lämmitystolpista syntyy talviaikaan monessa taloyhtiössä kiistaa ja pahimmillaan jopa turvallisuusriskejä. Riskien välttämiseksi taloyhtiön on hyvä muistuttaa asukkaita auton lämmittämisen pelisäännöistä.

Lämmitystolpan kansi on käytön jälkeen suljettava ja jos mahdollista, myös lukittava. Lämmityskaapelia ei saa jättää roikkumaan tolpasta, vaan se on irrotettava heti käytön jälkeen.

Pahimmillaan paikalleen jätetty lämmitysjohto voi pudota ja hautautua lumihankeen, josta lumenauraajan on mahdotonta havaita sitä. Aurauksen yhteydessä tai muutoin vioittuneet johdot ovat aina turvallisuusriski. Paukkupakkaset voivat myös vaihtua suojasääksi, ja silloin lätäkköön pudonnut lämmitystolpassa edelleen kiinni oleva johto tekee lätäköstä vaarallisen kaikille kiinteistöllä liikkuville.

Taloyhtiön syytä puuttua turvallisuusriskeihin

Vaikka lämmitysjohto on lämmitystolpan käyttäjän omaisuutta, taloyhtiöllä on vastuu kiinteistön turvallisuudesta ja sen vuoksi oikeus poistaa vaaraa aiheuttava kaapeli.

”Koska taloyhtiö vastaa kiinteistön turvallisuudesta, yhtiön kannattaa ohjeistaa lämpötolppien käyttöä ja tarvittaessa myös puuttua turvallisuusriskeihin”, sanoo Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.

Jos yleinen pelisäännöistä muistuttaminen ei riitä, kannattaa taloyhtiön ottaa yhteyttä suoraan siihen asukkaaseen, jonka toiminnasta on kysymys. Taloyhtiö voi vaatia asukasta sulkemaan tolpan kannen käytön jälkeen ja poistamaan vaarallisen johdon.

”Ellei kohdennettu vaatimuskaan riitä poistamaan turvallisuusriskiä viivytyksettä, voi yhtiön johdolle syntyä myös velvollisuus poistaa havaittu turvallisuusriski. Vaaraa aiheuttavan lämmitysjohdon voi taloyhtiön puolesta poistaa yhtiön huoltomies, isännöitsijä tai joku yhtiön hallituksen jäsenistä”, Haltia toteaa.

Lämmitystolpan turvallinen käyttö:

  • Lämmitysjohdot on käytön jälkeen irrotettava ja säilytettävä niin, etteivät ne vaurioidu.
  • Lämmitystolpan kannet on käytön jälkeen suljettava ja lukittava, jos lukitseminen on mahdollista.
  • Vioittuneita lämmitysjohtoja ei saa käyttää, eikä autoa lämmitettäessä saa käyttää jatkojohtoa. Jatkojohdon käyttämiseen liittyy paloturvallisuusriski.

Lähde: Kiinteistöliitto