Viimeisimmät uutiset

Lomalle lähtijä, muista nämä

Kesälomakausi on aluillaan ja lomamatkat jo monilla mielessä. Tyhjillään olevat asunnot saavat myös monet pitkäkynnet liikkeelle. Koti kannattaakin jättää asutun näköiseksi. Myös teknisistä ongelmista ja vioista voi aiheutua suuret vahingot. Näillä vinkeillä voit rentoutua kesälomalla turvallisin mielin.

Irrota laitteet

Paloturvallisuuden vuoksi kannattaa irrottaa kaikkien elektronisten sähkölaitteiden pistokkeet. Tarkista, että astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen venttiilit ovat kiinni. Merkittävästi pidemmän loman ajaksi myös jääkaappi/pakastin kannattaa tyhjentää, sulattaa ja kuivattaa ja jättää ne loman ajaksi pois päältä. Kylmälaitteet joutuvat koville kesähelteessä.

Älä jätä ruokaa pilaantumaan

Poista pilaantuvat ruuat jääkaapista ja tyhjennä roskakorit ennen lomaa, postiluukusta tuleva haju paljastaa poissaolon. Myös pöydillä olevat leivät, pilaantuvat hedelmät yms. kannatta heittää pois. Ne saattavat houkutella paikalle muurahaisia tai muita hyönteisiä.

Tarkista ovet ja ikkunat

Tarkista, että parvekkeen ovi/takaovi on kiinni. Huolehdi, että ulko-ovi jää takalukkoon. Sulje ikkunat, kun et ole kotona – pientenkin tuuletusikkunoiden on oltava kiinni vakuutusten vuoksi

Jätä koti asutun näköiseksi

Valot voi ajastaa syttymään ja sammumaan kellokytkimillä loman aikana. Maan tasolla olevien asuntojen piha-alueelle voi jättää työkaluja tai leluja lojumaan.

Omaisuus piiloon

Verhoja ei kannata jättää auki niin, että kotiin näkyy suoraan sisälle. Jatkuvasti kiinni olevat verhot voivat myös houkutella varkaita, joten pyydä vaikka kukkienkastelijaa liikuttamaan verhoja eri asentoihin.

Postit talteen

Täynnä oleva postiluukku tai -laatikko on merkki tyhjillään olevasta kodista. Postilaatikko kannattaa käydä välillä tyhjentämässä tai asunnon väliovi jättää sen verran raolleen, ettei posti kasaannu luukun taakse. Vaihtoehtona on pyytää esimerkiksi naapuria tai kukkienkastelijaa hakemaan postit säännöllisesti. Postin voi myös kääntää lomaosoitteeseen ja sanomalehdet perua väliaikaisesti.

Kasvit hoitoon

Lakastuneet kasvit kiinnittävät murtovarkaiden huomion ja mahdollisesti myös uteliaiden hyönteisten. Hommaa kukille ja kasveille hoitoapua loman ajaksi. Voit myös viedä kukat kesähoitoon esimerkiksi naapurille. Kukkienkastelija on arvokas apu postin noutoon, verhojen siirtelyyn ja tyhjentyneiden vesilukkojen täyttöön.

Vettä viemäreihin

Hajulukot voivat kuivua pitkän loman aikana kesän lämmössä ja viemärikaasut pääsevät leviämään huonetiloihin paljastaen pidemmän poissaolon. Pyydä esim. kukkienkastelijaa valuttamaan hieman vettä hanoista ja vetämään vessa kerran viikossa.

Tee kyttäyssopimus

Luottonaapurin tai –tuttavan kanssa kannattaa tehdä kyttäyssopimus pidemmän reissun ajaksi. He voivat tarkkailla kotiasi ja kutsua tarvittaessa virkavallan apuun. Muista kuitenkin kertoa heille, jos joku on tulossa esimerkiksi kukkia kastelemaan.

Some-hiljaisuus

Niin kivaa kuin somessa lomasuunnitelmista hekuttaminen olisikin, kannattaa se varkaita ajatellen jättää kuitenkin vähemmälle. Älä kerro somessa tarkkoja lomasuunnitelmiasi ja lomakuvatkin on parempi ladata vasta kotiin tultuaan. Älä myöskään muuten ”huutele” poissaolostasi vieraiden ihmisten kuullen.

Vakuutus

Tarkista kotivakuutuksen voimassaolo ja ehdot ennen lomaa.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto