Viimeisimmät uutiset

Missä kunnossa kylpyhuoneesi silikonisaumat ovat?

Repsottaako silikonisauma kylppärissä? Onko sauman väri muuttunut vuosien kuluessa? Tiesitkö, että saumat pitäisi uusia noin 3 – 5 vuoden välein? Vaihtoväliin vaikuttaa tilan käyttöaste ja asennuksen sekä käytettyjen aineiden laadukkuus. Uusiminen on osakkaan vastuulla.

Saumauksen tehtävänä on toimia rakenteiden liikuntasaumana. Silikonilla viimeistellään liikkuvat saumat kuten kulmat ja lattian ja seinän rajat sekä laattapintaan kiinnitettyjen kalusteiden, kuten esimerkiksi WC-istuimen ympärys.  Iän myötä silikonisaumat kuitenkin hapertuvat ja kuivuvat ja alkavat päästää vettä hiljalleen laatoituksen ja vesieristyksen väliin.

Oma käyttäytyminen vaikuttaa käyttöikään

Silikonin käyttöikään voi myös itse vaikuttaa. Hyvä ilmanvaihto ja lattian kuivaaminen suihkun jälkeen pidentävät silikonin kestoikää.

– Silikonien käyttöikä on paljon vähäisempi kuin yleisesti kuvitellaan. Se ei ole enempää kuin kolmesta viiteen vuotta, minkä jälkeen homeenestoaine alkaa kulua pois ja sauma voi alkaa pilkkuuntua. Kulumista voi hidastaa jokainen omilla käyttötottumuksillaan – aina käytön jälkeen on hyvä pyyhkäistä kumilastalla pisarat alas seiniltä ja lattialta lattiakaivoon, kertoo Bralevan teknisten palvelujen liiketoimintajohtaja Tuire Massalin.

– Lattialämmityksen voi pitää riittävän tehokkaalla asennolla ja varmistaa, että tilan ilmanvaihto on riittävä suihkun ja saunan jälkeen tunnin ajan. Varmistu, ettei saumoihin kerrostu saippuaa ja ihosolukkoa. Pese altistuvat saumat esim. joka toinen viikko. Sellainen on märkätilalle parasta hoitoa, Tuire muistuttaa.

Kun haluat varmistua, etteivät kosteus ja home pääse muhimaan kylpyhuoneen silikonisaumoissa, on tärkeää huolehtia kylpyhuoneen ilmanvaihdosta ja siisteydestä. Ajan kanssa silikonisaumoihin kehittyy hometta kun homeen kasvualustaksi kertyy silikonin pinnalle likaa ja saippuaa.

Jos silikoniin muodostuu hometta, joka näkyy mustina pisteinä, tulee silikoni vaihtaa heti. Valkoiset silikonit myös kellastuvat aikaa myöten ja voivat vaatia vaihtoa jo esteettisistäkin syistä.

Puhdista saumat oikein

Pidä silikonisaumat puhtaina hellävaraisin pesuvälinein ja emäksisin pesuainein. Puhdista silikonisaumat pehmeällä liinalla tai sienellä. Todella karheita pesuvälineitä tulee välttää, sillä ne tekevät silikonin pintaan naarmuja. Liiallinen hankaaminen ja peseminen heikentävät silikonisauman homeenestoa.

– Kun silikonisauma pidetään kuivana ja puhtaana, sen likaantuminen vaikeutuu. Puhtaanapitoon voi käyttää neutraaleja tai vähäalkalisia pesuaineita. Joskus pinnat voidaan käsitellä desinfiointiaineella, joka soveltuu laatta- ja silikonisaumoille. Jos ilmenee ”pilkkuja” niin poista ne välittömästi huolellisella pesulla ennen kuin ne juurtuvat, Tuire vinkkaa.

Tarkastukseen tarjolla apua

Jos oman kylpyhuoneen tai keittiön välitilan silikonisaumojen kunto tai vaihtaminen mietityttää, on apua tarjolla niin saumojen tarkastukseen kuin uusimiseenkin.

– Märkätilojen silikonit vaativat vuosittain yksityiskohtaisen tarkastuksen, ja kun reunat irtoavat laatasta, on korjauksen aika. Silikonisaumojen uusimisen voi tehdä itse, mutta on suositeltavaa, että epävarmoissa tilanteissa otetaan yhteys asiantuntevaan ammattilaiseen, Tuire huomauttaa.

Bralevan isännöintiasiakkaiden apuna toimivat tekniset isännöitsijät. Voit myös tilata silikonisaumojen vaihdon Remonttiyksiköstämme! Muista hyödyntää kotitalousvähennys! braleva.fi/tarjouspyynto/

Juttu on julkaistu Vinkkari-asiakaslehdessä 1/2020. Lehden voit lukea sähköisesti täällä.

SILIKONISAUMAT

Silikonissaumat pitäisi uusia noin 3 – 5 vuoden välein. Vaihtoväliin vaikuttaa tilan käyttöaste ja asennuksen sekä käytettyjen aineiden laadukkuus. Myös puhtauteen kannattaa panostaa.

  • Pidä silikonisaumat puhtaina hellävaraisin pesuvälinein ja emäksisin pesuainein
  • Aina pesutilan käytön jälkeen on hyvä pyyhkäistä kumilastalla pisarat alas seiniltä ja lattialta lattiakaivoon
  • Varmista, että tilan ilmanvaihto on riittävä suihkun ja saunan jälkeen tunnin ajan.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta. *) =pakollinen tieto