Viimeisimmät uutiset

Muovipakkauskeräys mahdollista kaikille asuinkiinteistöille

HSY laajentaa kokeiluna alkanutta muovipakkausten keräystä. Syyskuusta alkaen keräykseen voivat liittyä kaikki pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asuinkiinteistöt.

HSY laajentaa kokeiluna alkanutta muovipakkausten keräystä. Muovipakkauksia on kerätty rajattuna kokeiluna noin 3200 kiinteistössä vuodesta 2016. Syyskuusta alkaen keräykseen voivat liittyä kaikki pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asuinkiinteistöt. Näin kiinteistöt voivat vähentää jätekustannuksia ja samalla edistää materiaalikierrätystä.

Muovinkeräykseen soveltuvia muovipakkauksia ovat muun muassa elintarvikkeiden tyhjät, muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset. Myös tyhjät muoviset pesuaine-, sampoo- ja saippuapullot sekä muovikassit, -pussit ja -kääreet soveltuvat muovinkeräykseen. Muovipakkausten keräys maksaa kolmanneksen vähemmän kuin sekajätteen keräys.

Kerätystä muovista muovikasseja, kukkaruukkuja ja ämpäreitä

Kerätyt muovipakkaukset kuljetetaan Riihimäelle Fortumin muovinjalostuslaitokselle. Siellä niistä lajittelun, murskauksen ja puhdistuksen jälkeen jalostetaan muovirakeita teollisuuden raaka-aineeksi. Kierrätysmuovista valmistetaan esimerkiksi muovikasseja, kukkaruukkuja ja ämpäreitä. Muovipakkausten hyödyntämisestä vastaa Suomen Uusiomuovi Oy. Se edustaa yrityksiä, jotka pakkaavat tai tuovat pakattuja tuotteita Suomeen.

Kiinteistöillä, joissa ei ole astiaa muovipakkauksille, muovit laitetaan sekajäteastiaan tai viedään kierrätyspisteeseen. Sekajäte hyödynnetään Vantaan Energian jätevoimalassa kaukolämmöksi ja sähköksi.

Jäteopas auttaa lajittelussa

On tärkeää, että muovipakkausten keräysastiaan laitetaan oikeaa jätettä. Vain siten materiaali on kierrätyskelpoista. Lajittelun tueksi on tarjolla maksutta lajitteluohjeita asukkaille jaettavaksi. Myös HSY:n nettisivuilta hsy.fi/jäteopas voi kätevästi tarkistaa mikä roska laitetaan minnekin. Voit ladata Jäteopas-mobiilisovelluksen myös älypuhelimeesi.

Muovipakkausten keräykseen saa laittaa:

  • elintarvikkeiden tyhjät muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
  • tyhjät muoviset pesuaine-, sampoo- ja saippuapullot
  • muovikassit, -pussit ja -kääreet
  • tyhjät muovipullot, -kanisterit ja -purkit, mieluiten litistettynä, korkit ja kannet erikseen

Huuhtaise tai pyyhkäise tyhjät pakkaukset tarvittaessa. Sellainen puhtaus riittää, josta ei aiheudu hajuhaittoja. Irrota korkit ja kannet. Se helpottaa pakkausten jatkojalostamista.

Muovipakkauksen keräykseen ei saa laittaa:

  • PVC-pakkauksia – tunnistat ne 03-merkinnästä
  • vaarallisten aineiden jäämiä kuten maalia, kemikaaleja, öljyä tai lääkkeitä sisältäviä purkkeja ja tölkkejä
  • lääkkeitä ja muita vaarallisia jätteitä
  • muita kuin pakkauksia
  • yritysten muovipakkausjätettä

Laita muut muovinkeräykseen soveltumattomat muovit ja muoviesineet, kuten rikkinäiset pulkat ja lelut, kiinteistön omaan sekajäteastiaan.

Vie lääkkeet apteekkiin ja muut vaaralliset jätteet omaan keräykseen.
Etsi lähin vaarallisen jätteen keräyspaikka: www.kierratys.info »

Lähde: HSY

Jäteopas auttaa lajittelussa

On tärkeää, että muovipakkausten keräysastiaan laitetaan oikeaa jätettä. Vain siten materiaali on kierrätyskelpoista. HSY:n nettisivuilta hsy.fi/jäteopas voi kätevästi tarkistaa mikä roska laitetaan minnekin. Voit ladata Jäteopas-mobiilisovelluksen myös älypuhelimeesi.

Vaarallisille jätteille on omat keräyspisteensä. Etsi lähin vaarallisen jätteen keräyspaikka: www.kierratys.info»