Viimeisimmät uutiset

Nauti rauhallisesta uudestavuodesta koiran kanssa – toimi näin, jos lemmikki pelkää räiskettä

Vuodenvaihteen juhlinta välkkyvine ilotulituksineen voi olla monelle lemmikille kauhistus. Rakettien räiske, pamahtelut ja ruudin tuoksu voivat aiheuttaa koirassa pelkoa.

Ennaltaehkäisy ja varautuminen on tärkeintä, jos tiedät koirasi pelkäävän ilotulituksia. Käy koiran kanssa reippaalla kävelylenkillä päivällä hyvissä ajoin ennen paukuttelun aloittamista. Sallittu aika ilotulitteiden ampumiselle on uudenvuodenyönä kello 18-02 välillä. Älä ota koiraa mukaan katsomaan ilotulitteita, vaikka se ei näyttäisi pelkäävän niitä.

Pidä koira uudenvuodenaaton lenkeillä aina kiinni, ettei se pääse säikähtäessään karkaamaan. Ääniherkällä koiralla voi olla sekä kaulapanta että valjaat kävelylenkin ajan, ettei se pääse rimpuilemaan irti. Kaulapantaan kannattaa kiinnittää laatta, jossa on omistajan yhteystiedot.

Oman koiran tunteminen on kaiken A ja O.

– Jos koira pelkää raketteja ja on kovin ahdistunut, kannattaa keskustella asiasta oman eläinlääkärin kanssa ajoissa, toteaa Suomen Kennelliiton eläinlääkäri Liisa Lilja-Maula.

Oma eläinlääkäri voi kartoittaa toimenpiteet ja mahdollisen rauhoittavan lääkityksen tarpeen.

Kotoisa taustahälinä auttaa

Pelkäävää koiraa auttaa se, että omistaja käyttäytyy mahdollisimman normaalisti kotona. Varaa koiralle oma tila, jossa se voi olla rauhassa. Kotoisa taustahäly, kuten musiikki tai televisio, voivat myös helpottaa tilannetta.

Vedä verhot ikkunoihin, ettei koira näe ilotulitteiden välkkyviä valoja ja katso, että koira pääsee niin halutessaan piiloutumaan omaan turvapaikkaansa. Voit antaa koiralle järsittäväksi luun, mutta älä ihmettele, mikäli tuttukaan herkku ei maistu. Pelokas koira ei välttämättä halua syödä mitään.

Kiinnitä uudenvuodenaaton lisäksi myös lähipäivinä huomiota koiran ulkoilujen yhteydessä siihen, ettei se pääse karkaamaan. Pelokas koira voi yrittää karkuun myös raollaan olevasta ovesta.

Jos koira pääsee karkaamaan, noudata Etsijäkoiraliiton tapauskohtaisia neuvoja ja jaa katoamisilmoitus mahdollisimman laajasti. Etsijäkoiraliitto päivystää uutenavuotena 24h numerossa 040 724 8614.

Vinkkejä uudenvuodenaattoon ja sitä edeltäviin päiviin

Uudenvuodenaatto ja sitä edeltävät päivät ovat pahinta lemmikkien – erityisesti koirien – karkaamisaikaa. Karkaamisen ennaltaehkäisy on paljon helpompaa kuin karkurin kiinni saaminen.

  • Varaudu yllätyspamauksiin jo ennen uuttavuotta.
  • Älä pidä koiraa irti aidatullakaan pihalla ja varmista, että se ei pääse irti valjaista/kaulapannasta. Kaulapannan ja valjaiden yhdistelmä tuo lisäpitoa.
  • Tallenna puhelimeesi Etsijäkoiraliiton neuvonnan numero 040 724 8614.
  • Ota talteen lemmikkisi hajua (esim. karvaa tai panta) puhtaaseen minigrip-pussiin.
  • Uudenvuodenaattona ulkoiluta koirasi ennen klo 18 ja sitten vasta reilusti jälkeen puolen yön.
  • Ole tarkka kulkiessasi ovista, ettei koira pääse livahtamaan ulos.
  • Pidä kotona päällä radiota tai televisiota ja vedä verhot ikkunoiden eteen.
  • Jos sisätiloissa oleva lemmikki on peloissaan, käyttäydy itse rauhallisesti ja tavanomaisesti.
  • Älä koskaan ota koiraa mukaan seuraamaan ilotulituksia.
  • Paukkuarkaa koiraa voi pelottaa myös ruudin haju, jonka se yhdistää ilotulitteisiin. Siksi karkaamisvaara ei ole ohi pariin päivään.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta. *) =pakollinen tieto  

Lähde: Suomen Kennelliitto ry. ja Etsijäkoiraliitto