Viimeisimmät uutiset

Osakeluettelon siirtopalvelu avataan huhtikuussa 2020

Maanmittauslaitoksen osakeluettelon siirtoon tarkoitettu sähköinen palvelu avataan huhtikuussa 2020. Osakeluettelon siirtopalvelun avaamista päätettiin siirtää huhtikuuhun tietosuojaan liittyvien yksityiskohtien varmistamiseksi.

– Saamme palvelukokonaisuuden julkaisukuntoon huhtikuun aikana. Lisäksi olemme pystyneet parantamaan palvelun käytettävyyttä. Taloyhtiö saa palvelusta myös osakeluettelon käyttöönsä siirron jälkeen, kertoo ohjelmapäällikkö Jorma Turunen Maanmittauslaitokselta.

Siirtopalvelu on suunnattu ensisijaisesti niille taloyhtiöille, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää. Palvelu julkaistaan osakehuoneistorekisteri.fi-sivustolla.

Vuoden 2020 loppupuolella käyttöön myös rajapinnat

Tämän hetken arvion mukaan Maanmittauslaitos julkaisee rajapinnat isännöintijärjestelmiä varten vuoden 2020 loppupuolella. Käytännössä isännöintijärjestelmää käyttävien taloyhtiöiden kannattaa tehdä osakeluettelon siirto vasta sen jälkeen, kun osakeluettelon tiedot voidaan siirtää isännöintijärjestelmästä huoneistotietojärjestelmään ja tietopalvelu huoneistotietojärjestelmästä isännöintijärjestelmään voidaan ottaa käyttöön. Rajapintojen käyttöönotto edellyttääkin toimenpiteitä myös isännöintijärjestelmätoimittajilta.

Taloyhtiöillä aikaa vuoden 2022 loppuun asti

Toukokuusta 2019 alkaen vanhojen taloyhtiöiden on ollut mahdollista siirtää osakeluetteloiden tietoja huoneistotietojärjestelmään toimittamalla siirrettävät tiedot Maanmittauslaitokselle erillisellä lomakkeella. Osakeluettelon siirtoa jatketaan entiseen tapaan siihen asti, kunnes siirtopalvelu saadaan käyttöön. Lomakkeen voi tilata Maanmittauslaitoksen erillisestä osakeluettelon siirron tuesta (p. 029 530 1144, avoinna arkipäivisin klo 9–16).

Taloyhtiöillä on aikaa osakeluettelon siirron tekemiseen vuoden 2022 loppuun asti. Maanmittauslaitos suosittelee, että taloyhtiöt tekevät osakeluettelon siirron aikaisintaan vuonna 2020, jolloin saadaan käyttöön sekä osakeluettelon siirtopalvelu että rajapinnat isännöintijärjestelmiä varten.

Huoneistotietojärjestelmä

Aluksi huoneistotietojärjestelmään tulevat taloyhtiöiden osakeluettelot, hallintakohteen yksilöintitiedot sekä tiedot lunastuslausekkeista. Kun taloyhtiöt ovat huoneistotietojärjestelmässä, sinne voidaan rekisteröidä sähköisiä omistaja- ja panttausmerkintöjä sekä tiedot esimerkiksi ulosotosta ja muista vaihdannan rajoituksista.

  • Osakeluetteloiden siirto on tehtävä 31.12.2022 mennessä
  • Osakeluetteloiden siirto on maksutonta, kun se tehdään määräajassa
  • Vastuu siirrosta on taloyhtiöllä. Siirron voi tehdä isännöitsijä tai isännöitsijätoimiston valtuutettu työntekijä sekä taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja. Siirron tekeminen edellyttää hallituksen päätöstä.