Viimeisimmät uutiset

Miten taloyhtiössä kannattaa toimia pelastuslain muututtua?

Pelastuslain muutos siirsi vastuun palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta taloyhtiölle (tai rakennuksen omistajalle) 1.1.2024 alkaen. Uuden lain mukaan:

  • taloyhtiö tai asunnon omistaja on vastuussa palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta, siis myös mahdollisesta paristonvaihdosta. 
  • asukkaan vastuulle jää ilmoittaa vioista, kuten pariston loppumisesta, sekä huolehtia laitteen ohjeen mukaisesta käytöstä ja kuukausittaisesta testaamisesta.

Lakimuutokselle on annettu kahden vuoden siirtymäaika, jonka aikana vaikutukset tulee viedä käytäntöön. Muutoksen vaikutukset kohdistuvat erityisesti asunto-osakeyhtiöihin ja vuokrataloyhtiöihin ja siirtymäaikana vastuukysymyksiä voi olla vaikea selvittää korvaustilanteissa. Mitä taloyhtiön on hyvä huomioida muutoksen viennissä käytäntöön?

Kartoita ensin taloyhtiön paloturvallisuuden nykytila 

Paloturvallisuuden nykytilasta kannattaa tehdä taloyhtiössä kartoitus mahdollisimman pian: Tutkimusten mukaan asukkaan vastuulla olevista asunnoista jopa 70 prosentissa oli puutteita palovaroittimissa. Vuokranantajan vastuulla olevissa taloissa puutteita löytyi 20 prosentista asuntoja.

Kartoituksen kautta saatte taloyhtiön tietoon palovaroittimien vaihtovälin, käyttöiän ja paristojen keston, sekä voitte suunnitella uusien ilmaisimien valinnan ja asennukset. Näin osaatte reagoida ajoissa paloturvallisuudessa havaittuihin puutteisiin ja riskeihin ja tehdä kaiken voitavanne jo ennen kuin lakimuutoksen siirtymäaika päättyy 1.1.2026. 

Kartoituksen jälkeen kaikki palovaroittimet kannattaa vaihtaa kerralla, jotta kaikissa asunnoissa on samanlaiset ja saman ikäiset palovaroittimet. Tämä helpottaa tulevien huoltojen suunnittelua ja niin paristojen kuin itse varoittimien vaihtoa kerralla. 

Huomioi palovaroittimien uusimisessa rakennuksen ikä ja tilojen käyttötarkoitus

Uudiskohteisiin, jotka on rakennettu vuonna 2010 tai sen jälkeen, sekä peruskorjattaviin kohteisiin, joissa saneeraus edellyttää rakennuslupaa, täytyy asentaa verkkovirralla toimivat palovaroittimet. Ennen vuotta 2010 rakennetuissa taloyhtiöissä voi edelleen käyttää paristolla toimivia palovaroittimia, jolloin ei tarvita sähkökaapelointeja. 

Sähköverkkoon kytketyissä varoittimissa on etunsa: niiden etäohjaus ja -hallinta helpottavat toiminnan testaamista asukkaan puolesta. Lisäksi testaamista voi helpottaa langattomilla tai kaapeloitavilla testaus- ja vaimennuspainikeilla, jolloin testaamista varten ei tarvitse kiipeillä. Akkuvarmennetuissa varoittimissa niin itse laitteen kuin akun käyttöikä on 10 vuotta, joten ne ovat käytössä huolettomampia kuin paristovarmennetut varoittimet.

Paloturvallisuutta voi parantaa paloilmaisinjärjestelmällä, joka valitaan yleensä sähköauton latauspaikkoja tarjoaviin asuinkohteisiin. Sillä voi hallita keskitetysti yhteiset tilat, kuten rappukäytävät, varastot ja kellarit sekä asunnot. Hälytykset voi helposti jakaa yleisistä tiloista asuntoihin, jolloin asunnoissakin tiedetään jos esimerkiksi parkkihallissa palaa.

Keskitetyn valvonnan avulla tiedot hälytyksistä, vioista ja häiriöistä nähdään ilmaisin- tai tilakohtaisesti. Huoltoliikkeet pääsevät katsomaan vikoja etänä pilvipalvelun kautta, mikä nopeuttaa reagointia ongelmiin. Hälytykset voi siirtää automaattisesti hälytyskeskukseen, vartiointiliikkeelle, kiinteistöhuollolle tai valvomoihin, jotta apu saadaan nopeammin paikalle.

Paloilmaisinjärjestelmä peittoaa muut ratkaisut pitkällä 20-50 vuoden elinkaarellaan. Sen voi integroida myös hyvin vapaasti ja laajasti muihin järjestelmiin, kuten turvavalaistukseen, palosulkuihin tai kiinteistöautomaatioon. 

Huomioi palovaroittimien asennuksessa ja käytössä nämä yleiset ohjeet

Palovaroitin asennetaan kattoon vähintään 50 cm lähimmästä seinästä. Asunnoista täytyy löytyä vähintään 1 ilmaisin 60 m² kohden ja 1 ilmaisin per kerros. Asennuksissa kannattaa erityisesti huomioida yöpymistilat, sekä poistumisreitit ja portaikot tai muut korkeat tilat. Uudemmissa kohteissa palovaroittimet täytyy asentaa myös autokatoksiin ja parkkihalleihin. 

Palovaroittimet ja -ilmaisimet suositellaan ketjuttamaan, jotta varoittimet hälyttävät yhtä aikaa, vaikka vain yhdessä tilassa palaa. Ketjutus kannattaa tehdä vähintään huoneistokohtaisesti, mutta myös koko rakennuksen varoittimet voi ketjuttaa hälyttämään yhdessä. Näin esimerkiksi kellaripalosta saadaan ajoissa tieto myös yläkerroksiin. 

Kaikki palovaroittimet ja paloilmaisimet täytyy testata kuukausittain. Huoltoliike voi suorittaa huollot ja raportoida tapahtumat esimerkiksi talokirjaan. Päivittäistavarakaupoista saatavat varoittimet tulee vaihtaa uusiin joka toinen vuosi ja akkutoimiset laitteet 10 vuoden välein. Vaihto on tarpeen, sillä muun muassa pöly voi tukkia savukammion. Tällöin ilmoitin ei enää reagoi savuun lainkaan, vaikka ulkoisesti varoitin näyttäisi olevan kunnossa. 

Etene kartoituksessa ja palovaroittimien uusimisessa pian

Kartoitus kannattaa jo ottaa työn alle, jotta taloyhtiönne tarpeet saadaan käytyä läpi ja ratkaisut suunniteltua sekä toteutettua ajoissa. Näin vältytte myös mahdollisilta toimitusongelmilta, joita voi ilmaantua siirtymäajan lopussa.

Kartoituksessa valitsemme erilaisiin tiloihin käyttötarkoituksensa mukaiset laitteet ja huoltopalvelut, joilla paloturvallisuuden määritelmät täyttyvät, valvonta on kattavaa ja ratkaisut ovat käyttövarmat vuosia eteenpäin ilman vikahälytyksiä. Asiantuntijamme auttaa suunnittelemaan mahdollisimman huoltovapaan ja huolettoman kokonaisuuden, joka kuormittaa ympäristöä ja kukkaroa mahdollisimman vähän. 

Avustamme niin taloyhtiön paloturvallisuuden kartoituksessa kuin jatkuvassa ylläpidossa – ota yhteyttä!

Katso myös aiheesta kuvaamamme webinaari, josta löydät myös paloturvallisuuden yleisen tarkistuslistan!

 

Tarjouspyyntö

  • Pudota tiedostot tähän tai
    Max. tiedoston koko: 1 GB.
    • Löydät tietoa Bralevan henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteistamme.