Viimeisimmät uutiset

Pidä taloyhtiön tiedot ajan tasalla kaupparekisterissä

Asunto-osakeyhtiöiden ja keskinäisten kiinteistöyhtiöiden tietoja ja niiden huoneistojen tietoja on kerätty huoneistotietojärjestelmään vuodesta 2019 alkaen.

Huoneistotietojärjestelmää ylläpitävä Maanmittauslaitos hakee tietoja järjestelmään muun muassa kaupparekisteristä.

Siksi taloyhtiöiden kannattaa huolehtia siitä, että niiden tiedot ovat ajan tasalla kaupparekisterissä. Tietojen ajantasaisuus helpottaa myös taloyhtiöiden asiointia huoneistotietojärjestelmässä.

Omistustiedot lähetetään kaupparekisterissä olevaan osoitteeseen

Uusien, vuodesta 2019 alkaen perustettujen taloyhtiöiden tiedot huoneistoineen ja perustajaosakkaineen menevät huoneistotietojärjestelmään automaattisesti kaupparekisteriin rekisteröinnin yhteydessä.

Sen sijaan vanhempien taloyhtiöiden täytyy siirtää huoneisto- ja omistajatietonsa (ns. osakeluettelotiedot) järjestelmään itse. Asunto-osakeyhtiöiden täytyy siirtää osakeluettelonsa 31.12.2022 mennessä. Ensi vuodesta alkaen yhtiö voi tehdä siirron sähköisesti Maanmittauslaitoksen palveluissa.

Osakeluettelon siirtämisen jälkeen Maanmittauslaitos lähettää taloyhtiölle tiedot omistuksen rekisteröinnistä huoneistotietojärjestelmään. Tiedot lähetetään yhtiön sähköposti- tai kirjepostiosoitteeseen, joka on rekisteröity kaupparekisteriin.

Tiedot omistuksen muutoksista jäävät taloyhtiöltä saamatta, jos kaupparekisteriin ilmoitetut yhteystiedot ovat vanhentuneet tai puutteelliset.

Tarkista siis, että taloyhtiösi yhteystiedot kaupparekisterissä ovat kunnossa. Näet ne maksutta hakemalla yhtiösi tiedot ytj.fi-sivujen yrityshaussa. Jos tietoihin on tullut muutoksia, tee maksuton osoitteenmuutos ytj.fi-sivujen palvelussa.

Rekisteröity vastuuhenkilö asioi sujuvammin

Kaupparekisteriin merkityt vastuuhenkilöiden tiedot ovat tarpeen, kun taloyhtiö siirtää osakeluettelonsa verkkopalvelussa.

Kirjautumisen yhteydessä palvelu hakee kaupparekisteristä tiedon siitä, missä yhtiössä käyttäjä on esimerkiksi isännöitsijänä tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana. Kun tieto löytyy kaupparekisteristä, isännöitsijä ja taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja voivat tehdä osakeluettelon siirron tai katsella yhtiön tietoja. Asiointi mutkistuu, jos käyttäjää ei ole rekisteröity yhtiön vastuuhenkilöksi.

Kaupparekisteriin merkittyjen vastuuhenkilöiden tiedot näet yhtiölle lähetetystä kaupparekisteriotteesta tai ostamalla tiedot PRH:n Virre-tietopalvelusta.

Jos vastuuhenkilöiden tiedot ovat muuttuneet, tee maksullinen muutosilmoitus netissä ytj.fi-sivujen palvelussa. Taloyhtiö voi maksaa netti-ilmoituksen myös antamalla verkkolaskuosoitteen.

Tarkista yhtiön tiedot ja asioi sähköisesti:

Sujuvampaa asiointia

Taloyhtiöiden kannattaa huolehtia siitä, että niiden tiedot ovat ajan tasalla kaupparekisterissä.

  • kaupparekisteriin merkityt vastuuhenkilöiden tiedot ovat tarpeen, kun taloyhtiö siirtää osakeluettelonsa verkkopalvelussa
  • osakeluettelon siirtämisen jälkeen Maanmittauslaitos lähettää taloyhtiölle tiedot omistuksen rekisteröinnistä huoneistotietojärjestelmään. Tiedot lähetetään yhtiön sähköposti- tai kirjepostiosoitteeseen, joka on rekisteröity kaupparekisteriin
  • kaupparekisteriin merkittyjen vastuuhenkilöiden tiedot näet yhtiölle lähetetystä kaupparekisteriotteesta tai ostamalla tiedot PRH:n Virre-tietopalvelusta.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta. *) =pakollinen tieto  

Lähde: Patentti- ja rekisterihallitus