Viimeisimmät uutiset

Sisäilma täynnä kevätpölyä? – Puhdista ilmanvaihtoventtiilit ja vaihda suodattimet

Keväällä kannattaa kiinnittää huomiota erilaisiin kodin kunnostukseen liittyviin toimintoihin. Puuhalistalle kannattaa lisätä ilmanvaihtoventtiilien puhdistus ja suodattimien vaihto. Niiden puhtaanapito varmistaa sisäilman raikkauden, joka on tärkeää juuri nyt.  Katupölyn ja siitepölyn määrä on nyt suurimmillaan.

– Huoneisiin tulevan ulkoilman puhtauteen vaikuttavat eniten ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet, jotka on syytä tarkistaa aina keväisin ja vaihtaa ne tarvittaessa puhtaisiin, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

– Suodattimia löytyy varsinaisten ilmanvaihtokoneiden lisäksi ehkä muualtakin ilmanvaihtojärjestelmästä. Koneellisessa poistoilmanvaihdossa käytetään yleisesti suodattimella varustettuja seinäventtiilejä ja ikkunakarmien rakoventtiilejä. Tarkastuslistaan on hyvä lisätä liesituulettimen rasvasuodattimet ja keskuspölynimurien suodattimet.

Taloyhtiön kunnossapitovastuuta on laajennettu vuonna 2019 ja suosituksen mukaan taloyhtiö vastaa jatkossa myös ilmanvaihdon suodattimien vaihdosta.

Ilmanvaihtojärjestelmä on yhtiön vastuulla oleva perusjärjestelmä, joka ei täysin toimi, mikäli suodattimet ovat likaisia. Likaisten suodattimien kautta huonetilaan ei saada riittävästi korvausilmaa. Ilmanvaihdon toimivuus vaikuttaa olennaisesti asumisterveysolosuhteisiin. Suodattimien vaihtaminen yhtiön toimesta on järkevää, koska toimenpiteenä se voi suodatinmallista riippuen olla niin hankala, että se jää helposti asukkaalta tekemättä.

Tuloilman suodattimia tarkastettaessa ja vaihtaessa on aina katkaistava ilmanvaihtokoneen virta ja varmistettava, ettei kukaan vahingossa pääse käynnistämään konetta puhdistuksen aikana.

– Koneelliset tulo- ja poistoilmanvaihtokoneet on suunniteltu siten, että suodattimien vaihto voidaan tehdä osana normaalia koneen käyttöä, Mäkinen kertoo.

– Työjärjestys on toki selvitettävä koneen valmistajan antamista ohjeista. Samalla kun kone on avattu, niin sen sisäpuoliset pinnat on kätevä samalla pestä.

Suodattimien lisäksi ilmanvaihdon venttiilit on hyvä puhdistaa keväisin. Ne pestään miedolla saippuavedellä. Pyöreät tulo- ja poistoilmaventtiilit voidaan irrottaa joko vetämällä tai pyöräyttämällä ne irti asennuskauluksestaan.

– Pidä venttiileistä kiinni niiden ulkokehältä. Niiden pitäisi irrota helposti ja ne on suunniteltu puhdistettavaksi. Venttiilin keskiosan asentoa ei saisi kuitenkaan muuttaa, koska se saattaa sekoittaa ilmavirtojen säädön, Mäkinen varoittaa.

– Ole tarkkana erityisesti, jos venttiilejä ei ole lukittu säätöasentoonsa.

Näillä kevättoimilla huoneilman laatu paranee selvästi. Jos oikeiden suodattimien hankinta tai ilmanvaihtokoneen avaaminen tuntuvat hankalilta asioilta, niin kannattaa kääntyä huoltoyhtiön puoleen.

Taloyhtiön kunnossapitovastuuseen tuli vuonna 2019 muutoksia

Taloyhtiön kunnossapitovastuiden tulkintoihin tuli muutoksia vuonna 2019. Keskeisimmät muutokset koskevat ilmanvaihdon suodattimia ja pesualtaiden hajulukkoja. Näiden osalta vastuuta suositellaan siirrettäväksi yhtiölle.

Kunnossapitovastuun muutoksista huolimatta osakkaalla säilyy edelleen puhtaanapito, siltä osin kuin se on mahdollista ilman työkaluja.

Liesituulettimen/-kuvun rasvasuodattimet on hyvä puhdistaa myös aika ajoin, mielellään kerran kuussa.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta. *) =pakollinen tieto  

Lähde: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry