Viimeisimmät uutiset

Tänään 1.12. vietetään palovaroitinpäivää

Päivän tarkoituksena on, että ihmiset keskustelisivat paloturvallisuudesta ja että kaikki innostuisivat huolehtimaan omasta paloturvallisuudestaan. Kaikki suomalaiset haastetaan mukaan testaamaan kodin palovaroittimet torstaina kello 18! Yhteisen turvallisuuden kannalta on tärkeää, että jokaisen koti on paloturvallinen. Joukossa on voimaa, joten olethan sinäkin mukana?

Vain toimiva palovaroitin pelastaa ihmishenkiä. Pidä huolta palovaroittimestasi seuraavasti:

  1. Tarkista, että palovaroittimesi toimii: paina palovaroittimen testinappia säännöllisesti, esimerkiksi aina kuukauden ensimmäisenä päivänä
  2. Vaihda palovaroittimen paristo joka vuosi, vaikkapa Palovaroitinpäivänä 1.12.
  3. Muista myös vaihtaa palovaroitin 5–10 vuoden välein. Palovaroitin vanhenee kuten muutkin sähkölaitteet. Vanha palovaroitin ei välttämättä tunnista savua, vaikka merkkiääni toimii.

Vaarallisinta tulipalossa on savu, joka täyttää huoneiston jopa 2–3 minuutissa. Palovaroitin havaitsee savun nopeasti ja ilmoittaa vaarasta. Vain toimiva palovaroitin pelastaa ihmishenkiä!

Asenna palovaroitin jokaiseen makuuhuoneeseen ja eteiseen. Monikerroksiseen asuntoon kannattaa hankkia sarjaan kytkettävät palovaroittimet: kun yksikin varoitin tunnistaa savun, kaikki hälyttävät.

Muista asentaa palovaroittimet myös mökille, asuntovaunuun, veneeseen jne. Keittiössä ja pölyisissä tai kosteissa tiloissa varoitin saattaa reagoida turhaan, joten sellaisiin paikkoihin niitä ei kannata sijoittaa.

Palovaroittimen paikka on katossa

Sijoita palovaroitin kattoon, vähintään puolen metrin päähän nurkista. Näin savu tavoittaa esteettä palovaroittimen. Käyttöohjetta noudattamalla löydät varoittimille oikean paikan asunnossa.

Ota tavaksi testata palovaroittimesi säännöllisesti, mielellään kuukausittain ja aina, jos olet ollut muutaman päivän poissa kotoa. Toimintakunto kokeillaan painamalla testinappia. Tällöin toimivasta palovaroittimesta kuuluu kova ääni. Testaus on tarpeen, vaikka paristo olisi tuore, sillä palovaroittimeen tai paristoon voi tulla vika.

Paristolla toimivan varoittimen paristo pitää vaihtaa normaalisti vuoden välein. Ota tavaksi vaihtaa paristo joka vuosi samana päivänä, esimerkiksi Palovaroitinpäivänä 1.12. Palovaroitin ilmoittaa pariston heikkenemisestä äänimerkein. Noin minuutin välein toistuvaa piipahdusta et voi sekoittaa kovaan hälytysääneen.

Palovaroittimen paristonvaihto käy helpommin, kun hankkii varoittimeen kytkettävän erillisen paristokotelon, joka sijoitetaan sopivalle korkeudelle seinään.

Lisätietoa palovaroitinpäivästä