Viimeisimmät uutiset

Tarjolla uusi avustus kuntotutkimukseen ja perusparannuksen suunnitteluun

Kiinteistöjen omistajat voivat nyt hakea rahallista avustusta sisäilmaongelmien tutkimiseen ARAlta. Avustukset on tarkoitettu kosteus- ja mikrobivaurioituneiden sekä sisäilmaongelmaisten asuntojen ja asuinrakennusten kuntotutkimuksiin sekä tällaisten rakennusten perusparannusten suunnittelukustannuksiin.

Tavoitteena on edistää suunnitelmallista kiinteistönpitoa, rakennuskannan laadun ylläpitoa sekä tukea ja kannustaa omistajia toteuttamaan kiinteistöjen korjauksia. Avustuksia myönnetään omakotitalon omistajille (henkilöasiakkaat) ja taloyhtiöille (yhteisöt).

Avustuksen määrä on enintään 50 % hyväksyttävistä ja toteutuneista kustannuksista. Avustusta voi hakea ympäri vuoden.

Avustus yhteisöasiakkaille (taloyhtiöt)

Avustusta voi hakea asuinrakennuksen omistava yhteisö, esimerkiksi asunto-osakeyhtiö. Taloudellista toimintaa harjoittaville yhteisöille avustusta ei myönnetä. Avustusta myönnetään kuntotutkimukseen ja/tai asuinrakennuksen perusparannuksen suunnitteluun.

HUOM. Tutkimusta tai suunnittelua ei saa aloittaa ennen ARAlta saatua aloituslupaa tai avustuspäätöstä.

Lue lisää aiheesta ARAn nettisivuilta

Milloin on syytä epäillä sisäilmahaittaa?

Voit epäillä sisäilmahaittaa, jos asunnossasi tai työpaikallasi on seuraavia epäkohtia: Jos rakennuksen huono sisäilma alkaa aiheuttaa terveyshaittoja, on tilanne kehittynyt jo turhan pitkälle.

  • Epämiellyttävä haju, esimerkiksi pistävä tai maakellarimainen haju
  • Tunkkainen ilma
  • Liian alhainen lämpötila tai veto
  • Liian korkea lämpötila
  • Näkyvää hometta tai kosteusvauriojälkiä, esimerkiksi maalin tai tasoitteen hilseily, tapetin kupruilu, parketin tummuminen, kaakeleiden irtoaminen alustasta tai muovimaton saumojen aukeaminen
  • Riittämätön ilmanvaihto, ei tulo- tai korvausilmaventtiileitä, ikkunat huurtuvat, paperiarkki ei pysy kiinni poistoilmaventtiilissä
  • Oireilu, joka helpottuu tai katoaa muualla oleskeltaessa (nenän ja kurkun oireet, silmien ja ihon ärsytys, päänsärky ja väsymys)
  • Usein toistuvat hengitystieinfektiot.

Lähde: Sisäilmayhdistys ry.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta. *) =pakollinen tieto