Viimeisimmät uutiset

Ukrainasta Bralevaan töihin

Bralevassa työskentelee tällä hetkellä kolme Ukrainasta sotaa paennutta henkilöä siivouspalveluissa. Yksi heistä, Liudmyla eli Luda, kertoo nyt hieman elämästään ja työstään Bralevassa. Luda on ollut Suomessa 11.3. lähtien. Ukrainassa hän oli äitiyslomalla ja kävi aamuisin tekemässä toimistosiivousta eli siivousala oli jo hänelle tuttua ennen Bralevaa.

Miten löysit Bralevan?

Bralevan kehityspäällikkö Panu Hentusta on kiittäminen siitä, että Luda päätyi Bralevaan. Panu on Ludan tutun tuttu.

– Panu soitti ja kysyi, onko meillä töitä, varsinkin kesäksi. Aika oli siivoukselle otollinen, maaliskuusta kesän loppuun on paljon töitä. Parisen viikkoa yhteydenotosta hän tuli toimistolle käymään, kertoo siivouksen liiketoimintajohtaja Hannele Karma-Kivilinna.

– Siivouksen työnjohtajat ovat ottaneet ukrainalaiset suojiinsa, yhteinen kieli venäjä on ollut avuksi, Hannele kiittää Svetaa ja Üllea.

Minkälaista on ollut työskennellä Bralevassa?

– Olen hyvin kiitollinen, että pääsin töihin Bralevaan, ja olette ottaneet minut lämpimästi vastaan, koko sydämestänne, ja pitäneet huolta minusta, Luda kiittää työkavereitaan.

Onko jokin asia yllättänyt Suomessa?

– Olin aiemmin toimistosiivooja ja oli yllätys, että on olemassa rappusiivoustakin. Se on hyvin erilaista verrattuna toimistosiivoukseen. Ukrainassa ei ole samanlaista siivousta rapuissa kuin mitä Suomessa on, talonmies tms. hoitaa siivouksen ja se on ihan perussiivousta, Luda kertoo.

Mitä haluaisit kertoa itsestäsi?

–  Olen naimisissa, minulla on 4-vuotias poika. Täytän 33 vuotta elokuussa.

– Ystäväni on asunut Suomessa jo 15 vuotta, hän kutsui minut Suomeen sodan alettua. Tulimme bussilla neljä päivää Suomeen.

– Tällä hetkellä en halua palata takaisin Ukrainaan.

Haastattelussa tulkkina toimi siivouksen työnjohtaja Ülle Samoilova. Hän ymmärtää hyvin Ludan tilanteen, kun on itse nähnyt tankit Tallinnan kaduilla. Ülle tuli vuonna 1991 Suomeen Virosta.