Viimeisimmät uutiset

Viisi vinkkiä biojätteen lajitteluun kesähelteillä

Biojätteen lajittelu onnistuu kesälläkin, kun valutat biojätteestä nesteet, minimoit kosteuden ja tyhjennät biojäteastian riittävän usein. Näin vältät biojätteen hajuhaitat, saat biojätepussin kestämään paremmin ja myös kukkakärpäset pysyvät loitolla. HSY on koonnut vinkit biojätteen lajitteluun kesähelteillä.

Biojätteen lajittelun tärkeys korostuu kesällä. Moni käyttää paljon tuoreita kasviksia ja marjoja, joista syntyy perkuutähdettä. Biojäte lajitellaan kiinteistön biojäteastiaan. Helsingin seudun ympäristöpalvelut vie biojätteen Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen Espooseen käsiteltäväksi.

– Biojätteen kierrätyksellä on monia hyötyjä ilmaston ja kiertotalouden näkökulmasta. Erilliskerätystä biojätteestä saadun mullan mukana arvokkaat ravinteet, kuten typpi ja fosfori, palautuvat kiertoon. Biojätteen kierrätys edistää ilmastotavoitteita, sillä biojätteestä tehdään uusiutuvaa energiaa, kertoo HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.

Biojätepussi kestää, kun viet jätteet usein keräykseen

Kartonkiset muropaketit, ikkunattomat kirjekuoret ja paperiset jauho-, sokeri- tai hedelmäpussit toimivat erinomaisesti biojätteelle. Myös sanomalehdestä voi itse taitella biojätepussin.

Pussin tai astian koko kannattaa suhteuttaa syntyvän biojätteen määrään. Jos biojätettä syntyy vain vähän, valitse pienempi biojätepussi. Kesällä, ja etenkin helteellä, on tärkeää muistaa viedä biojätteet jäteastiaan riittävän usein.

– Taloyhtiön biojäteastia on yleensä jokaisen asukkaan päivittäisen reitin varrella. Kannattaakin ottaa tavaksi viedä biojätteet esimerkiksi joka toinen päivä. Näin vältät hajuhaitat sekä kukkakärpäset, Tukiainen vinkkaa.

Myös kosteuden poistaminen biojätteestä vähentää hajuhaittoja. Siksi ruoantähteiden nesteet kannattaa valuttaa viemäriin ennen biojätteen laittamista pussiin. Lisäksi pussin pohjalle on hyvä laitaa esimerkiksi tyhjä munakenno tai käytettyä talouspaperia imemään kosteutta.

Vinkkilista biojätteen lajitteluun kesällä

  1. Valitse keittiöösi biojätteelle sopivan kokoinen astia, joka on helppo tyhjentää parin päivän välein.
  2. Laita biojäteastiaan mieluiten paperinen biojätepussi.
  3. Laita biojätepussin pohjalle kananmunakenno tai käytettyä talouspaperia, mikä auttaa pussia kestämään paremmin.
  4. Valuta nesteet viemäriin ennen tähteiden laittamista pussiin.
  5. Sulje biojätepussi ja vie se kotipihasi biojäteastiaan tai kompostoriin.

Kurkkaa tarvittaessa biojätteen lajitteluohjeet HSY:n verkkosivuilta www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/lajittelu/biojate/

HSY:n Jäteopas auttaa muissa lajittelupulmissa. Löydät sen verkkosivuilta hsy.fi/jateopas.

Lataa täältä Bralevan lajitteluopas!

Lähde: HSY