Viimeisimmät uutiset

Vuoden kestävä Energiahukkajahti on käynnistynyt

Energiahukkajahti on ympäristöministeriön sekä kiinteistö- ja rakennusalan toimijoiden yhteinen energiatehokkuuskampanja, jolla Suomen asunto-osakeyhtiöitä haastetaan toteuttamaan kustannustehokkaita ja yksinkertaisi keinoja energiankulutuksen vähentämiseksi. Kampanja kestää vuoden.

”Energiahukka haukkaa jopa 30 prosenttia taloyhtiön energiasta”, kertoo yliarkkitehti Harri Hakaste ympäristöministeriöstä. Energia on myös euroja. ” Jopa 10 % taloyhtiön rahoista menee energian hukan muodossa suden suuhun. Pahimmillaan Energiahukka tarkoittaa taloyhtiölle kymmenien tuhansien eurojen turhia kustannuksia vuodessa. Yksittäisen kotitalouden kohdalla vuodessa tuhlataan siis noin etelän äkkilähdön verran rahaa”, Hakaste kertoo.

Asiantuntija-arvioiden mukaan jopa 10–15 prosenttia rakennusten energiansäästöstä olisi saavutettavissa ilman kalliita ja raskaita korjaustoimenpiteitä. Tätä varten kampanjassa mukana olevat energiatehokkuuden asiantuntijat ovat Motiva Oy:n johdolla laatineet eri talotyypeille räätälöidyn ohjeistuksen kustannustehokkaista ja helpoista toimenpiteistä energiankulutuksen vähentämiseksi.

Hukkajahtiin liitytään osoitteessa www.energiahukka.fi, josta taloyhtiö voi ladata maksuttomat asiantuntijaohjeet.

Koko taloyhtiö hyötyy – hallituksen jäsenet avainasemassa

Energiatehokkuuden parantamisesta hyötyy koko taloyhtiö.

Taloyhtiön hallitukselle parempi energiatehokkuus tarkoittaa ennen kaikkea, että asunto-osakeyhtiö voi jatkossa käyttää rahansa viisaammin. Taloyhtiön hallituksen jäsenet ovat avainasemassa, sillä hukkajahdin toimenpiteet edellyttävät hallituksen päätöksiä. Ensimmäinen askel hukkajahdissa onkin ottaa hukkajahti mukaan seuraavan hallituksen kokouksen asialistalle. Kampanjasivuilta löytyy valmis esityslista ja muuta aineistoa energiakokouksen läpiviemiseksi.

Taloyhtiön asukkaille Energiahukan häätäminen tarkoittaa erityisesti mukavampaa ja halvempaa asumista.

Myös isännöitsijä hyötyy kampanjaan osallistumisesta. ”Isännöitsijän työ on helpompaa energiatehokkaassa taloyhtiössä, jossa asukkaat ovat tyytyväisiä. Isännöitsijän apua tarvitaan erityisesti hukkajahdin toimenpiteiden toteutuksessa.

Askel kerrallaan energiatehokkaan kiinteistönpidon polulle

Energiahukka-kampanjan ytimenä toimiva, kampanjasivuilta löytyvä ohjeistus on räätälöity kerros-, pari- ja rivitaloille lämmitys-, ja ilmanvaihtojärjestelmän mukaan.

Ohjeistuksen toimenpiteet on luokiteltu seuraavasti:

1. Ikkunoiden ja ulko-ovien tiivistys
2. Ilmanvaihdon tarkastus ja säätö
3. Lämmitysjärjestelmän tarkastus ja säätö
4. Vedenkulutuksen hallinta
5. Sähkönkulutuksen hallinta

Lisäksi “bonustoimenpiteinä” ohjeistuksessa suositellaan tietyille talotyypeille ilmalämpöpumpun käyttöönottoa ja yläpohjan lisäeristämistä.

Alkuun pääsee pienillä yksikertasilla toimenpiteillä, eikä kaikkea tarvitse tehdä kerralla. Jokaisen taloyhtiön tilanne on erilainen. ”Ohjeistus lähtee siitä, että kampanjaan voi osallistua taloyhtiön tarpeiden mukaan askel kerrallaan”, kertoo asiantuntija Harri Heinaro Motivasta. ”Ohjeistus kertoo yksityiskohtaisesti miksi, milloin ja miten kukin toimenpide kannattaa tehdä. Hukkajahti on helppoa näillä toimenpiteillä”, Heinaro sanoo.

Energiahukkajahti jatkuu ensi syksyyn

Energiahukkajahti jatkuu vuoden ajan ensi syksyyn, jolloin sähköpostinsa jättäneille taloyhtiöiden edustajille tehdään sähköinen kysely hukkajahdin edistymisestä.

Energiahukkajahdissa ovat mukana ympäristöministeriö, Motiva, Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto, Rakli, Suomen LVI-liitto SuLVI ry, Ekokumppanit, Vuokranantajat sekä Pääkaupunkiseudun kuluttajien Energianeuvonta.

Mikä Energiahukka?

  • Energiahukka on 2010-luvun urbaani, iso paha susi, joka vaanii taloyhtiöitä kaikkialla Suomessa.
  • Energiahukka muun muassa availee asukkaiden ikkunoita, kääntää lämpöpatterit täysille, valuttaa hanoja ja sytyttelee valoja.
  • Energiahukan toiminta vie jopa 10 % taloyhtiön rahoista.
  • Kotitaloudelta suden suuhun uppoaa noin etelän äkkilähdön verran.