Viimeisimmät uutiset

Ilmoitusvelvollisuus

Asukkaan vastuulla on seurata taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvien rakennusten osien kuntoa ja ilmoittaa havaitsemastaan viasta viipymättä huollolle.

Osakkaan ja vuokralaisen vastuulla on seurata yhtiön kunnossapito- ja korjausvastuulle kuuluvien rakennusten osien kuntoa. Havaitusta viasta tai puutteesta ilmoitetaan viipymättä huollolle. Vaikka huoneisto olisi pitkään tyhjillään, on siitä huolimatta huolehdittava, että huoneiston kuntoa ja mahdollisia vikoja seurataan säännöllisesti.

Lain mukaan taloyhtiö vastaa rakennuksen ja osakehuoneiston rakenteista, eristeistä ja perusjärjestelmistä sekä järjestelmiin kiinteästi kuuluvista laitteista. Jos esim. taloyhtiön vastuulle kuuluva perustasoinen hana tai WC vuotaa, huomaat vesijohto- ja viemäriputkissa vikoja, ilmoita niistä viipymättä huollolle. Ilmoita myös muista havaitsemistasi rakenteellisista vioista ja kosteusvaurioista.

Tarkkaile esimerkiksi näitä:

 • Ilmanvaihdon toimivuus
 • Käyttövesi- ja viemäriputket ja niiden mahdolliset vuodot siltä osin kuin ne ovat näkyvissä esim. allaskaapissa
 • Pesukoneiden vesiliitännät ja hanojen toimivuus ja tiivisteet
 • Vesikiertoiset patterit ja niiden putket
 • Patterien toiminta
 • Vesieristeiden kuntoa, esim. kopot laatat voivat olla merkki niiden alla piilevästä ongelmasta

Ilmoita huollolle viipymättä esimerkiksi näistä:

 • Huomaat kosteutta tai vettä paikoissa, joissa sitä ei pitäisi olla
 • Perustasoinen vesihana tai WC-pönttö vuotaa
 • Mahdollinen kosteusvaurio tai vuoto esim. tummentumana rakenteissa
 • Viemäritukokset
 • Kylpyhuoneen muovimatossa on reikä, se toimii myös kosteuseristeenä toisin kuin laatat, jotka ovat pinnoitteena osakkaan vastuulla
 • Sekä muista mahdollisista rakenteellisista vioista

Jokainen voi ja jokaisen kannattaa ilmoittaa myös taloyhtiön yleisissä tiloissa havaitsemistaan vioista tai puutteista. Huolto on yhteydessä isännöitsijään/hallitukseen, jos korjaustoimenpide poikkeaa normaalista ylläpidosta. Kaikki taloyhtiön korjauskulut maksetaan yhtiövastikkeina osakkailta perittävillä yhteisillä rahoilla, ja mitä aikaisemmin viat korjataan sitä todennäköisemmin päästään myös pienimmillä kustannuksilla.

Kostin Vinkki

WC-pöntön vuototarkastus on helppo tehdä laittamalla paperin pala WC-istuimen huuhtelualtaan takaseinään. Jos paperi kastuu ja valuu alas veteen, pönttösi vuotaa. Ilmoita huollolle! Vuotavat WC-pöntöt voi aiheuttaa tuhansien eurojen lisäkulun vesimaksuihin.

Toimiiko patteri? Jos patteri on yläosastaan lämmin ja alaosastaan viileä kaikki ok. Välillä koko patteri voi tuntua viileältä, mutta jos huoneessa on silti sopiva lämpötila, sekin kuuluu asiaan. Mutta, jos patterista kuuluu loriseva ääni ja se on kylmä yläosastaan, se pitää ilmata. Ilmoita huollelle! Huonelämpötilalla on suuri merkitys asumisviihtyvyyteen. Lämmitys on myös taloyhtiön suurin kulu, siksi on tärkeää, että se toimii oikein.

Vahingonkorvausvastuu

Osakkaan ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönti voi johtaa korvausvelvollisuuteen. Jos ilmoittamatta jätetty vika aiheuttaa alkuperäistä ongelmaa laajemman vahingon, voi vahingonkorvausvastuussa vahingosta aiheutuviin kustannuksiin olla osapuoli, jonka pystytään osoittamaan omalla huolimattomuudellaan tai tahallisella toiminnallaan myötävaikuttaneen vahingon syntymiseen. Vastuusta vapautuakseen tulee pystyä osoittamaan menetelleensä huolellisesti.

Vikailmoitus huollolle hoituu kätevästi tästä!

Tutustu myös Bralevan kiinteistöhuollon palveluihin.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta. *) =pakollinen tieto