Viimeisimmät uutiset

Älä jätä yhtiökokousta väliin

Kevät on yhtiökokousten aikaa. Yhtiökokous järjestetään kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Useimmissa taloyhtiöissä se ajoittuu maalis-toukokuulle.

Miksi yhtiökokoukseen kannattaisi osallistua? Sitä harva edes miettii, ja suurin osa jättääkin menemättä. Mutta kyllä, se kannattaa. Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin ja osakkaan tärkein vaikutuskanava. Yhtiökokous päättää taloyhtiön kaikista merkittävimmistä asioista. Päätökset vaikuttavat jokaisen osakkeenomistajan asumiskustannuksiin ja monesti myös asumisviihtyvyyteen. Osakkeenomistaja älä jätä yhtiökokousta väliin!

1. Arvosta omaisuuttasi

Oma koti on meille monelle koko elämän suurin sijoitus ja ainut omaisuus. Taloyhtiössä tästä omaisuudesta huolehtiminen on taloyhtiön hallituksen käsissä. Yhtiökokous valitsee hallituksen, eli osakkeenomistajana vain yhtiökokouksessa voi vaikuttaa siihen, kuka omaisuutta hoitaa ja miten.

2. Oma talous

Yhtiökokouksen päätökset vaikuttavat jokaisen osakkeenomistajan jokapäiväisiin kustannuksiin. Tilikauden talousarvio ja vastikkeiden suuruus päätetään yhtiökokouksessa.

3. Omaisuus arvoon

Korjaushankkeet – tehdäänkö niitä vai ei, vai siirretäänkö ne hamaan tulevaisuuteen. Jokaisella osakkeenomistajalla on omat henkilökohtaiset intressinsä ja odotuksensa oman omaisuutensa ja sijoituksensa arvon kehitykselle. Korjaushankkeiden lykkääminen ei näennäisesti nosta kustannuksia juuri tällä hetkellä. Pidemmän päälle korjausten tekemättä jättäminen kuitenkin tekee sen ja samalla laskea omaisuuden arvoa. Vastaavat korjauskustannukset tulevat vuosi vuodelta entistä kalliimmiksi.

Yhtiökokouksessa voi äänestää puolesta tai vastaan. Valtaosa taloyhtiön hankkeista päätetään yhtiökokouksessa yksinkertaisella ääntenenemmistöllä yhtiökokouksessa edustettuina olevista äänistä. Vain yhtiökokoukseen osallistumalla voi antaa oman äänensä ja päättää.

Valmistaudu ennakkoon

Viimeistään kaksi viikkoa ennen yhtiökokousta isännöitsijä lähettää hallituksen kanssa etukäteen valmistelemansa materiaalin ja yhtiökokouskutsun. Kutsun liitteenä olevaan tilinpäätökseen, korjaushankkeiden suunnitelmiin ja esityslistalla mainittuihin muihin päätösasioihin kannattaa tutustua etukäteen. Siten yhtiökokouksessa on helppo esittää oma kantansa ja tietää, mistä päättää.

Vaikuta ilman velvollisuuksia

Yhtiökokoukseen osallistuminen ei velvoita mihinkään. Ketään ei esimerkiksi valita hallitukseen ilman hänen omaa suostumustaan. Päinvastoin yhtiökokouksessa saa monipuolisen näkemyksen taloyhtiön asioiden nykytilasta ja tulevaisuudesta. Yhtiökokousaika on juuri nyt. Vain osallistumalla voi vaikuttaa!

Isännöintiverkko on jo useamman vuoden ajan lähettänyt kutsun mukana kaikille osakkaille yhtiökokousoppaan. Oppaassa kerrotaan, miten asiat yhtiökokouksessa käsitellään ja miten päätökset syntyvät. Opas helpottaa yhtiökokoukseen osallistumista ja sillä on ollut myönteinen vaikutus yhtiökokousten osallistujamääriin.

Lue lisää, miksi yhtiökokouksiin kannattaa osallistua.

Tilaa uutiskirjeemme!

Bralevan uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa. Kirje sisältää asumisen hyötytietoa taloyhtiön osakkaille ja asukkaille. Uutiskirjeen tilauksen voit peruuttaa milloin tahansa uutiskirjeestä löytyvän linkin kautta.

*) =pakollinen tieto