Viimeisimmät uutiset

Onhan sinullakin palovaroitin, piippaako se?

Joka päivä jonkun kodissa palaa. Vuonna 2015 raportoitiin rivi- ja kerrostaloissa Pelastuslaitoksen mukaan yhteensä 1595 tulipaloa. Tulipalon sytyttyä on toimittava nopeasti. Aikaa on vain muutama minuutti, savu täyttää tilan jo 3 – 4 minuutissa. Sen jälkeen tilassa on mahdotonta liikkua ja hengittää. Myrkylliset palokaasut ovat tultakin vaarallisempia. Huoneistosta on pystyttä poistumaan omin avuin. Pelastuslaitos ehtii paikalle yleensä varsin nopeasti, mutta savun muodostumisen kannalta se on liian myöhäistä.

Palovaroitin, halpa henkivakuutus

Onneksi palon havaitsemiseen on olemassa helppo ja hyvä keino, palovaroitin. Oikein kattoon asennettu ja toimiva palovaroitin havaitsee pienenkin savumäärän nopeasti ja herättää sinut toimimaan. Toiminta palon alkuvaiheessa on selviytymisen kannalta erittäin ratkaisevaa. Saatat jopa pystyä itse sammuttamaan vasta alkaneen palon.

Jokaisessa huoneistossa tulee olla toimiva palovaroitin jokaista alkavaa 60 m2 kohden. Palovaroitin asennettaan kattoon vähintään 50 cm päähän seinistä. Jos tilaa on enemmän, tulee varoittimien määrää lisätä. Jokaisessa kerroksessa on oltava oma varoitin. Suositeltavaa on myös, että kaikissa tiloissa joissa nukutaan, on varoittimet.

Tarkista 1.12. piippaako se

On hyvä ottaa tavaksi tarkistaa palovaroittimen toiminta kerran kuukaudessa ja vaihtaa siihen paristo vähintään kerran vuodessa. Jotta tärkeä asia ei pääse unohtumaan, paristo kannattaa vaihtaa aina samana päivänä. Pohjoismainen palovaroitinpäivä 1.12. on siihen hyvä vaihtoehto. Joko tarkistit omasti, jos et, tee se nyt!

Alkusammutusvälineet käden ulottuville

Onhan kodissasi myös alkusammutusvälineet helposti saatavilla? Sammutuspeite on edullinen hankinta. Se kannattaa sijoittaa keittiöön. Palo alkaa useimmiten juuri sieltä. Vaahtosammutin on peitettä tehokkaampi.

Kodin paloturvallisuudesta huolehtimalla, huolehdit myös läheisistäsi

Kodin paloturvallisuudesta kannattaa pitää huolta, niin et menetä mitään. Tulipalot ovat useimmiten seurausta ihmisen omasta toiminnasta ja siksi myös ehkäistävissä.

Lue lisää aiheesta:

Tulipalot ovat ehkäistävissä, 10 yleisintä syttymissyytä

Vain toimiva palovaroitin pelastaa. Yhteisen turvallisuuden vuoksi taloyhtiön kannattaa tarkastuttaa kaikkien palovaroittimet kerran vuodessa.